– og landmand, det er hun, mere end de fleste…

LoneVitus_portrat

Lone Vitus – den unikke landmand. Foto: Organic today.

Lone Vitus er landmand. For det ville hun så gerne være, skriver hun i efterordet til sin bog Mad vs. Fødevarer. Uden at vide hvorfor, hun kommer nemlig ikke fra landet. Hun fik en uddannelse som mejeriingeniør og blev ansat som videnskabelig assistent på det, der dengang hed Landbohøjskolen, men ønsket om at blive landmand lå der stadig. Chancen kom, da hendes nabo skulle opereres. Lone Vitus passede hans grise imens, og det endte med, at hun overtog gården. 125 årssøer og opfedning af alle de avlede grise.

Sådan indleder dagbladet Information sin anmeldelse af Lone Vitus’ nye bog “Mad vs. fødevarer”, 17. januar. Og fortsætter:

Så var hun blevet landmand, en overgang sad hun endda i bestyrelsen af Danish Crown.

mad_vs_foedevarer__300X0

Bogen.

Men hun fik det værre og værre med de forhold, hun måtte byde dyrene i den stald, hun havde overtaget. Hun opfandt en skulderbeskytter til diegivende søer, så de ikke fik skuldersår; hun opfandt en termokappe til nyfødte grise, nødvendiggjort af, at moderne søer føder flere grise, end de har patter til, så det var en termokappe til »dem, der enten dør eller bliver aflivet«. Skulderbeskytteren blev en succes, men kun indtil en dom fastslog, at en svineproducent ikke er ansvarlig for søernes skuldersår. Termokappen blev fra begyndelsen en fiasko. »Ingen ville bruge tid på at sætte den på deres små grise.«

Lone Vitus fik nok.

(forts.)

Læs hele anmeldelsen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.