Skal denne minkfarm på Holmsland Klit i Vestjylland atter åbnes, trods protester overalt i EU mod pelsdyrfarmene. Privatfoto

Danmarks plan om at genstarte minkpelsdyravl ved at importere mink bliver stemplet som ”foragtelig” af Humane Society International-Europe

Mink. Foto: Anima

BRUXELLES — Dyrebeskyttelsesorganisation Humane Society International/Europe fordømmer på det kraftigste Danmarks plan om at importere 10.000 mink fra Island, Norge, Spanien, Polen og Finland for at starte et nyt avlsprogram for pelsfarme, når landets midlertidige minkavl- og opdrætsforbud ophæves fra 1. januar 2023. Kun omkring 1 pct. af de danske pelsdyravlere (14 ud af mere end 1200 minkfarmvirksomheder) ansøgte om statsstøtte til at genoptage virksomheden, hvis det midlertidige forbud blev ophævet.

Det fremgår af en pressemeddelelse af 15. december 2022.

For to år siden blev alle danske minkfarme lukket med regeringskendelse, og dyrene blev gasset ihjel efter opdagelsen af, at en minkvariant af coronavirus kunne overføres til mennesker, og at der var registreret hundredvis af SARS-CoV-2-udbrud på minkfarme i Danamrk og i hele Europa. Det er fortsat uklart, hvordan de importerede dyr vil blive sundhedsscreenet, og hvis en løsning ikke er på plads i tide, kan alle dyrene potentielt blive aflivet ved ankomsten.

”Udbrud af COVID-19 er blevet dokumenteret på over 480 minkpelsfarme i 12 forskellige lande i Europa og Nordamerika siden april 2020”

Dr. Joanna Swabe, HSI

Dr. Joanna Swabe, senior direktør for public affairs hos HSI/Europe, kommenterer: “Det er forargeligt, at 10.000 mink skal transporteres til Danmark, herunder 2000 dyr, der i øjeblikket sendes fra Island over et voldsomt vinterhav, for at genopfylde de golde trådbure på en håndfuld danske pelsfarme, hvis ejere besluttede at fortsætte med at tjene bogstaveligt talt på ryggen af forsvarsløse dyr. Dette sker, til trods for at mere end en million mennesker i hele EU indtil videre har underskrevet en officiel underskriftsindsamling, der opfordrer til at stoppe al pelsdyravl. Minkfarme er en tikkende bombe for sygdomsrisiko, og vi opfordrer indtrængende både de kompetente nationale myndigheder og Europa-Kommissionen til nøje at undersøge enhver massebevægelse af potentielt smitsomme dyr samt handle for at lukke pelshandelen ned, før den udløser den næste pandemi”.

Med både forbrugere og designere, der i stigende grad afviser pels, har industrien været i økonomisk tilbagegang i årevis. Pandemien forstærkede dette fald og fremskyndede lukningen af pelsfarme i Holland og indførelse af forbud i flere andre EU-lande. SARS-CoV-2 fortsætter dog med at udgøre en trussel mod folkesundheden, så længe fabriksopdrættet af mink – en art, der er meget modtagelig for denne virus og en kilde til virale mutationer – får lov til at finde sted.

Selvom danske myndigheder har givet grønt lys for, at pelsproduktionen kan genoptages, er der stigende offentlig opbakning til et totalforbud mod pelsdyravl. Danmark var nemlig et af de første EU-medlemsstater, der nåede den nationale tærskel for underskrifter for det europæiske borgerinitiativ for et pelsfrit Europa, som kræver et forbud mod al pelsdyravl i hele EU. Efter blot syv måneder har dette andragende samlet mere end 1,1 millioner underskrifter.

Nordjyske mink fra 2018. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Baggrundsinformation om pelsdyravl:

  • Mere end 100 millioner dyr bliver dræbt for deres pels hvert år på verdensplan – det svarer til, at tre dyr dør hvert sekund, kun for deres pels.
  • Pelsdyravl er blevet forbudt i 19 europæiske lande, herunder Malta, Irland, Estland, Frankrig, Italien og senest Letland den 22. september 2022. Politiske diskussioner om et forbud er også i gang i Rumænien, Litauen, Spanien og Polen. Yderligere to lande (Schweiz og Tyskland) har implementeret så strenge regler, at pelsdyravl reelt er afskaffet, og tre andre lande (Danmark, Sverige og Ungarn) har indført foranstaltninger, der har afsluttet opdrættet af visse arter. Minkopdræt er også ved at blive udfaset i den canadiske provins Britisk Colombia. Storbritannien var det første land i verden, der forbød pelsdyravl i 2003.
  • Udbrud af COVID-19 er blevet dokumenteret på over 480 minkpelsfarme i 12 forskellige lande i Europa og Nordamerika siden april 2020.
  • Pels kommer også med et heftigt miljøprisskilt, herunder C02-emissioner fra intensivt opdræt af kødædende dyr og gødningsafstrømningen til søer og floder. En cocktail af giftige og kræftfremkaldende kemikalier, såsom chrom og formaldehyd, bruges til at bevare pelsen og huden for at forhindre, at den rådner.
  • Et stigende antal modedesignere og detailhandlere dropper pelsgrusomhed. Alene inden for de sidste par år har Moncler, Dolce & Gabbana, Canada Goose, Oscar de la Renta, Valentino, Gucci, Burberry, Versace, Chanel, Prada og andre højprofilerede mærker annonceret politikker for pelsfri politikker.

Bannerfoto: Reklamebillede for minkavl. Foto: PR Kopenhagen Fur

Visited 74 times, 15 visit(s) today

Kommentarer

  1. Flemming Kattrup

    Overdimensioneret, venstreorienteret hysteri af HSI’s Dr. Schwabe. Hvem er hun?
    Med vrøvl som “Til fare for folkesundheden” og “CO2-ævl” tåges der derudad.
    Nej. Det er en skandale, det som et fuldt ud lovligt erhverv her i DK er overgået, so stik piben ind.
    Men Schwabe kan sikkert formås til at hjælpe til i hjemmesidens kamp for landbrugets afskaffelse.

    • Erik Bresler

      Kære Flemming Kattrup tilsyneladende er det med landbrug nyt for dig men der er forskel på at avle mink og fremstille sund mad til mennesker. Angående fuldt lovlige erhverv så er det fuldt lovligt fra 18 år og opefter at leje egne kropsåbninger ud på timebasis, det er kun et spørgsmål om moralsk habitus, men det er måske også nyt for dig?

    • Karen Lisbet Ogstrup

      Læs indlægget, og lær dér hvem Dr. Schwabe er!

  2. Torben Aagesen

    Dansk landbrug er skyld i mange problemer, og bidrag til deres afskaffelse skal landbrug og fødevarer nok stå for alene. På andres bekostning og finansiering. Den største skamplet er at minkavlen for lov til at fortsætte.

  3. Størstedelen af dansk landbrug er dyrplageri. Dyr hører til i det fri og ikke i små bure. Hvis man bilder sig andet ind, er man slet og ret mindre godt begavet!

  4. Aage Juhl Jørgensen

    Samlet set mener Rådet, at det er uacceptabelt at holde mink i de eksisterende bure på de danske minkfarme. Der er for lidt plads og for få muligheder for at skabe berigelse for dyrene. Minkene kan ganske enkelt ikke udfolde deres naturlige adfærd og dermed få opfyldt deres behov.

    Ovenstående er Det Dyreetiske Råds udtalelse fra nov 21.

  5. Aage Juhl Jørgensen

    Covid 19 var en ZOONOSE . Smitten kørte begge veje. De første 3 farme i juni 20 blev dokumenteret smittet af ejerne. Dette faktum blev glemt under den senere voldsomme opblomstring af smittede minkfarme. TV2-dokumentaren juni 22 fortalte jo alt om, hvorledes “minkfolk” negligerede test-opfordringer mv.

    PS:ved zoonoser ser vi hyppigst blot smitte fra dyr (fx salmonella-kyllingen) til mennesker.
    Ved Coved19 havde vi 2 ens populationer rent smittemæssigt: mink og mennesker.
    Tvivler på, at det gik helt op for SSI og Fødevarestyrelsen i perioden juni-nov 2020!
    Endnu en god grund til permanent forbud mod minkavl.

  6. Flemming Kattrup

    Svar til Aage Juhl Jørgensen:

    Muligt. men til gengæld er SSI’s “Cluster 5” og Kåre Mølbaks “Wuhan”-idioti så uprofessionelt, så man græmmes på standens vegne.

    At noget så amatøragtigt skal være med til, hovsa, at nedlægge et helt fuldt lovligt erhverv med de kæmpemæssige følger, rent økonomisk og menneskeligt, skriger til himlen.

    Så befinder man sig vist på yderste venstrefløj, hvis noget sådant accepteres.

    Lad dog de forholdsvis få, der ser en vej ud af ulykken få en chance.

    • Erik Bresler

      Cluster 4 var måske ikke så farlig Cluster 3 sikkert heller ikke, men det er naivt at forlade sig på dem der ikke kan tælle længere end til 5.

  7. Aage Juhl Jørgensen

    Replik til Flemming Kattrup

    Virologer giver dig helt sikkert ret mht dine bemærkninger om SSI.
    Men spørger man folk “tæt på nov 20” er “diagnosen” på, hvorfor det endte med aflivninger: kommunikationsproblematikker. Næsten alt foregik on-line, ingen smalltalk med sidemænd under møder, ingen telefonsnak opad i systemet. Og manglende FAGLIG ekspertice forskellige steder i systemet. Sagkyndige kalder det også mangel på erfaringer, fx i Fødevarestyrelsen. Udsultning!

    Kort sagt: Regeringstoppen sidder med ansvaret for at stoppe en galopperende Covid-smitte, primært blandt minkfarme, men også med spredninger herfra til mennesker.
    Ingen myndighed kan forklare smitteveje. Man lukker ned. Og betaler 25 mia.

    Resultat dags dato: Hovedparten af befolkningen er glade for, at minkavl i DK er en saga blot. Føler at pengene er givet godt ud. Og hovedparten af minkfolk er kommet over det “brutale ophør”. Nu mangler vi blot Flemming Kattrup og ligesindede, som vel inderst inde ønskede en rigsretdømt MF.

  8. Flemming Kattrup

    Til Aage Juhl Jørgensen

    En fyldig gang forsøg på at retfærdiggøre et ulovligt og stærkt kritisabelt hovsa-overgreb på et fuldt lovligt erhverv.

    Utroligt, at selv om man befinder sig på EL-niveau, så kan/skal noget sådant forsvares.

    Det er sågu da ikke, hvad “en hovedpart” bagefter mener, eller dit postulat om samme del er “kommet over”, der tankeforladt over hovedet trækkes frem her.
    En utrolig arrogant, overfladisk og empatiløs udmelding! – Der er selvmord inde i billedet!
    Hvor befinder du dig dog?

    Anti-sympatier er da helt ude i hampen i forsvar som argument her! Se udelukkende på, hvad der, som sagt og katastrofalt, er overgået et fuldt legalt erhverv og fremfør det andet ved dit næste EL-partimøde, tak.

  9. Flemming Kattrup

    “Overalt i EU protesteres der”.

    Hele 1,1 mio. af vel stærkt venstreorienterede!

    I betragtning af, at EU har næsten 450 millioner er det ca. 0,2%.

    “Overalt”. Javel, men i mikroskopisk antal.

    Skal disse få virkelig ha’ lov til – ved højtskrigen – at påvirke lovgivningen i EU?

  10. Torben Aagesen

    Hvis man er imod pelsdyravl, så læs og støt dette:
    Stop opdræt, produktion og handel af pels
    ID: FT-12756

    Forslag
    Vi ønsker et forbud mod pelsdyravl såsom minkavl, kaninavl, chinchillaavl og andet pelsdyravl.
    Ingen dyr fortjener at leve deres liv i bure og andet indespærring. De kan få deprimerende adfærd såsom at være selvskadende og angribe hinanden, og specielt hvis det er rovdyr som f.eks. mink, er der større risiko for bidskader, hvilket har vist sig at være et stort problem ved minkavl.

    I 2006 blev opdræt og import af hunde- og kattepels forbudt.
    I 2009 vurderede man at ræveopdræt også skulle forbydes, da deres behov ikke blev dækket.
    Der er ikke forskel på de dyr, som der er forbud mod nu og på de nuværende dyr, som stadigvæk lider i bure.
    Minkavl er snart også lovligt at have som erhverv igen, og det vil være dyremishandling som alle andre dyr i indespærring.

    I følgende lande rundt i verden har man forbudt eller iværksat udfasning af pelsdyravl, og det bør vi i Danmark følge efter.
    Storbritannien 2000
    Østrig 2005
    Makedonien 2014
    Slovenien 2016
    Kroatien 2018
    Belgien 2018
    Norge 2018
    Serbien 2019
    Slovakiet 2019
    Tjekkiet 2019
    Bosnien-Hercegovina 2020
    Holland 2021
    Malta 2022
    Irland 2022
    Italien 2022
    Frankrig 2022
    Estland 2022
    Letland 2022
    Luxembourg 2022
    Schweiz 2022
    Tyskland 2022

    En del større modefirmaer af tøj og tilbehør har meldt ud, at de ikke længere vil bruge pels.
    Gucci, Armani, Versace, Chanel, Prada, Michael Kors med flere.
    Copenhagen Fashion Week har også meldt ud, at de ikke vil bruge pels længere.
    Bemærkninger til forslaget
    Vi skal være et foregangsland for dyrerettigheder fremover, og denne produktion strider imod Dyrevelfærdsloven.
    Udover det tilstrækkelige argument, at dyrene lider, så er der heller ikke brug for pels i Danmark hverken økonomisk eller for at holde varmen.
    Brugen af pels i tøjproduktionen er unødvendig, da der kan fåes mindre klimabelastende alternativer.

    Lovforslag til at forbyde pelsdyravl er ved at blive bestemt i:
    Bulgarien
    Litauen
    Polen
    Montenegro
    Spanien
    Ukraine

    Der bliver ved at være nye lande, som indfører forbud mod pelsdyravl, og når andre lande kan, så kan vi også.

    Produktionen af dyr på denne måde giver også større mulighed for eventuelle pandemier.
    Det er skadeligt for vores fælles folkesundhed.

    Desuden er det miljø- og klimabelastende for vores planet og for vores land, som I forvejen ikke har meget natur og biodiversitet tilbage.

    Vi har al grund til, at pelsdyravl skal forbydes, så vi kan være fælles om et bedre Danmark for dyrene, miljø, natur, biodiversitet, klima og folkesundheden.

    Forslag stillet af Kontaktoplysninger
    Cathrine Helene Engler Guldborgsund ceb5787@gmail.com

    Medstillere Kontaktoplysninger
    Mikkel Ernst Nielsen Kerteminde mikkel.nielsen007@gmail.com

    Anita Zapata Hansen Guldborgsund anitaz1969@yahoo.com

    Bettina Zapata Hansen Næstved bettina.dk@yahoo.com

    Melanie Sofie Engler Guldborgsund melanieengler02@gmail.com

    ________________________________________

    Her er et link
    http://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-12756

    • Flemming Kattrup

      Ja, ja. Idioti.

      Lille Danmark tåger sig op som foregangsland. Stop dog dette storhedsvanvid og lad vort elskede EU regulere.

      Hvorfor i alverden skal Danmarks erhverv og konkurrenceevne (også mht. landbruget!) over for udlandet lide under nogle få hellige?

Skriv en kommentar