Pandaer bukker under for dræbervirus

Panda_WikipediaEn dødbringende virus har ramt pandabjørnene på et avlscenter i Kina, hvilket har fået myndighederne til at indføre streng karantæne og sygdomskontrol. Det rapporterer Mara Hvistendahl 13. februar 2015 i Sciencemag.org, Vol. 347 no. 6223.

Statslige medier rapporterer, at fire pandaer er døde, den seneste 4. februar i år. Embedsmænd skyder skylden på hundesyge, en meget smitsom virus, der ofte spredes af hunde, og som i de senere år har hærget hårdt blandt løver, sæler og andre pattedyr.

Dødsfaldene har rystet pandaforskere på et tidspunkt, hvor de stadig afventer resultaterne af Kinas fjerde nationale pandaoptælling, der var planlagt offentliggjort for flere måneder siden. Dødsfaldene har også skabt bekymring for, om Kina overdriver opdræt i fangenskab på bekostning af at bevare dyrenes resterende vilde levesteder i bjergene i det vestlige Kina.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.