Rejsegigant dropper SeaWorld af hensyn til spækhuggere i fangenskab

Loro Parque på Tenerife er blandt de dyreshows, som Thomas Cook ikke længere formidler billetter til. Klik på billedet for at se video med dresserede spækhuggere.

Den britiske rejsegigant Thomas Cook annoncerede i weekenden 28.-29- juli 2018, at firmaet vil stoppe med at tilbyde billetter til dyreshows, der holder spækhuggere i fangenskab. Det skriver EcoWatch, den 31. juli 2018.

Den nye politik betyder, at SeaWorld i Florida og Loro Parque på Tenerife vil blive fjernet fra selskabets hjemmeside og brochurer, rapporterede avisen The Telegraph.

Direktør Peter Fankhauser, Thomas Cook. Foto: commons. wikimedia.org.

“Det var ikke en beslutning, vi tog med lethed,” skrev Thomas Cook-direktør Peter Fankhauser i en blog-post, der blev udsendt søndag den 29. juli 2018. Han nævner ikke specifikt SeaWorld og Loro Parque i blogteksten.

Fankhauser erkender, at begge parker har bestået virksomhedens revisionsproces og forbedret deres måde at behandle dyr på. Men “fra næste sommer vil vi ikke længere sælge shows, der holder spækhuggere i fangenskab,” sagde han.

Fankhauser henviste til, at mere end 90 procent af firmaets kunder mener, at det er vigtigt, at deres rejseagent tager dyrevelfærd alvorligt.

Beslutningen hos Thomas Cook er truffet under indtryk af omfattende protester fra bl.a. dyreværnsforeningen PETA.

“Vi anerkender, at kundernes forventninger har ændret sig, når det drejer sig om dyreshows,” sagde han. “Og når så mange af vores kunder er så klare i deres opfattelse, kan jeg ikke tillade, at vores virksomhed ignorerer dem.”

Efter at have indført en dyrevelfærdspolitik for 18 måneder siden har rejsebureauet fjernet 29 dyreshows fra sit katalog, fordi de ikke opfyldte de minimums ABTA-standarder, der fastsætter retningslinjer for dyr i turismen. ABTA er Storbritanniens brancheforening for rejsebureauer.

 

Læs hele artiklen

Seaworld i Florida er verdensberømt for sine shows med spækhuggere, men har ofte været genstand for kritik med påstande om mangelfuld dyrevelfærd.

Den danske vinkel

I Danmark er der forbud mod at fremvise vilde dyr i cirkus, menagerier, o. lign., men med den ulogiske undtagelse at dresserede ørne, falke, høge og andre rovfugle stadig kan fremvises for større publikum mod betaling. Der eksisterer flere af den slags dyreshows bl.a. det såkaldte ”Ørnereservat” i Nordjylland, der efter omtalen at dømme råder over havørne, kongeørne, stellers ørne og hvide jagtfalke.

På Bornholm tilbyder ”Bornholms Rovfugleshow”, at ”gennem daglige flyveopvisninger og udstilling vil vi gerne lære publikum lidt mere om fuglenes forunderlige verden.” Priserne varierer fra 120 k. for voksne til 70 kr. for børn, men der er mulighed for familierabatter og årskort.

Priserne er de samme på ”Silkeborg Ørnereservat, Rovfugleshow og Bisonfarm”, hvor man også selv kan prøve at lege med de tamme rovfugle. Dette særtilbud præsenteres med følgende ord:

”Rovfugle er helt igennem prægtige skabninger, der bl.a. jager ved hjælp af deres veludviklede syn, deres instinkter samt skarpe kløer. Nu kan du selv få lov til at komme helt tæt på en af de mest fascinerende rovfugle, nemlig høgen, og dermed opleve fuglens stærke sanser og jagtinstinkt på tætteste hold. Så tag med på oplevelse med en professionel falkoner. På denne længere falkonertur i områdets enestående natur er det gæsten der bærer falkonerhandsken og dermed denne som “flyver” den helt frie rovfugl. At flyve en fri rovfugl er en oplevelse man aldrig glemmer.”

Prisen er 1450 kr. for en dag, men er man to personer, ydes der rabat med en samlet ris på 1950 kr. Firmaet ”Go Dream” formidler også gavekort til dette show til en reduceret pris.

Verdens største ørn kan ses optræde ved shows hos det såkaldte “Ørnereservat” i Nordjylland. Foto: Pressebillede fra Ørnereservatet.

Det er Fødevarestyrelsen, der giver tilladelse til og kontrollerer disse shows. Cirkusser, forlystelsesparker og lignende virksomheder skal én gang årligt indgive anmeldelse til Fødevarestyrelsen. Anmeldelsen skal bl.a. indeholde oplysninger om, hvilke og hvor mange dyr, der fremvises, og hvor dyrene skal optræde.

Styrelsen skriver på hjemmesiden bl.a.: ”Dyr, som kan fremvises. De dyr, der er omfattet af bilag 2, herunder fx domesticerede fugle, hunde, katte og heste, må gerne holdes og fremvises, hvis bekend​tgørelsens almindelige regler – samt de regler, der evt. er fastsat for den pågældende dyreart – er opfyldt. De almindelige regler fastsætter bl.a. krav til indretningen af dyreanlæg og regler om fodring og vanding.”

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.