Reklamer eller ej, minkavl tager ikke hensyn til dyrenes naturlige behov

 

KopFur_avisen

Den danske pelsindustri bruger i disse dage en god del af formuen på at indrykke den såkaldte ‘ Pelsavis’ i landets største dagblade. Avisen er reelt annoncer, der skal forestille journalistisk indhold, fordelt på to avissider. Men der er langtfra tale om journalistik. Helt ensidigt opsøges og gengives kun unuanceret ros til pelsindustrien. Pelsavisen er lavet, fordi den kritiske journaliststand ifølge pelsbranchen ikke gør deres arbejde godt nok. Der ønskes åbenbart kun medvind på cykelstien, og enhver form for kritisk fokus på denne milliardindustri og ikke mindst kritik af den meget ringe dyrevelfærd er uvelkommen.

Det skriver direktør Britta Riis og dyrlæge, ph.d. Birgitte Damm, Dyrenes Beskyttelse i Politiken 25. januar 2016.

Med alle midler bekæmpes debatten, sideløbende med en iøjnefaldende mangel på vilje til at lade de enorme avancer på pels komme dyrene til gode. Mink er aktive rovdyr, der er udviklet til at leve alene og slås for deres territorier. I stedet for at tage hensyn til dyrenes naturlige behov har den danske pelsindustri valgt stik modsatte retning: Flere og flere mink stuves sammen i de små trådbure med mere aggression, flere bid og sår og flere døde dyr til følge.

Det er dog forståeligt, at branchen frygter for fremtiden. I flere og flere lande vinder dyreetikken, og pelsavl forbydes.

Det gælder for f. eks. England, Østrig og Holland. I Danmark har vi forbudt hold af ræve. Det næste må selvfølgelig være et forbud mod hold af de territoriale, solitære mink i små trådbure.

 

PerHenriksen

Veterinærdirektør Per Henriksen.

Gylle.dk har læst den pågældende reklamepublikation, og her er et uddrag af den rosende reklametekst, som Fødevarestyrelsens veterinærdirektør Per Henriksen leverer i minkbranchens avis:

Per Henriksen, du er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen. Er jeres kontrol tilstrækkelig?

Ja, vi prioriterer vores kontrol, hvor der er behov for det, både hvad angår dyrearter og områder.

Mener I, at I får et retvisende og dækkende billede af forholdene på de danske minkfarme ved det omfang, kontrollen har?

Ja, det synes vi. Ud over den ordinære kontrol gennemfører Fødevarestyrelsen særlige kontrolkampagner for alle husdyr med fokus på områder, hvor der vurderes at være ekstra behov for opmærksomhed. Bl.a. gennemførte Fødevarestyrelsen i 2011 og 2012 kampagner vedr. håndtering af syge og tilskadekomne mink. Og i år gennemfører Fødevarestyrelsen en kampagne bl.a. med fokus på overholdelse af arealkrav for mink. Fødevarestyrelsen vurderer også, at pelsdyrbranchen i Danmark selv har gjort en væsentlig indsats for at komme de ”brodne kar” i branchen til livs.

Comments

comments

En kommentar til Reklamer eller ej, minkavl tager ikke hensyn til dyrenes naturlige behov

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.