OmbudsSkov_stald
Sundhedsstyrelsens overlæge Robert Leo Skov har ansvaret for at have skjult de tre dødsfald for lægeverdenen – og formentlig også for politikerne. Han er også manden, der mod betaling i 2008 lovede svineindustrien fuld anonymitet, når der blev udtaget MRSAcc398-prøver.

Læger er chokerede over, at myndighederne har undladt at informere om tre dødsfald forårsaget af svine-MRSA. Landbrug & Fødevarer lover at tage bakterieproblemerne i svinestaldene mere alvorligt. Det skriver Ingeniøren 7. maj 2014.

Siden 2012 er tre danskere døde af infektioner med den multiresistente stafylokokbakterie MRSA CC398 – en bakterie, der er udbredt blandt danske slagtesvin. Det kunne professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos i går afsløre under en vidneafhøring.

Den information kom som noget af en overraskelse for flere af landets resistens-eksperter og ikke mindst for svinebranchen selv, der heller ikke var blevet orienteret om, at den hastigt spredende svinebakterie havde kostet tre danskere livet.

»Det er en bekymrende nyhed for os. Indtil i går var vi kun bekendt med, at bakterien kunne give blodforgiftninger, men ikke at det også har ført til dødsfald i Danmark,« siger dyrlæge og chef for Veterinær Forskning i Videncenter for Svineproduktion Poul Bækbo.

Heller ikke professor og forskningsleder ved DTU’s afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi Frank Aarestrup var bekendt med dødsfaldene. Han er blandt andet med til at rådgive Fødevarestyrelsen i spørgsmål om resistensudvikling og risiko for spredning af sundhedsfarlige bakterier.

»Jeg er rystet over, at myndighederne ikke øjeblikkeligt orienterede om det allerede ved det første dødsfald. At vi skal finde ud af det på denne måde, må betyde, at det bevidst er blevet holdt skjult,« siger Frank Aarestrup.

Comments are closed.