Korruption. Foto: Jesus Monroy Lazcano/Unsplash

Transparency International har udgivet sit 2023 Corruption Perceptions Index, som måler niveauer af påvist offentlig korruption i 180 lande og territorier rundt om i verden. Indekset scorer landene på en skala fra nul (meget korrupte) til 100 (rene) med den gennemsnitlige score på kun 43 ud af 100. Mere end to tredjedele af landene scorede lavere end 50, og flertallet af landene har gjort “ingen fremskridt eller faldet i det sidste årti.”

Det skriver Martin Armstrong, den 30. januar 2024, for statista.com.

I 2023 var landene med det lavest påviste niveau af offentlig korruption Danmark, Finland og New Zealand, efterfulgt af Norge, Singapore og Sverige. I den modsatte ende af indekset scorede Somalia kun 11 points, hvilket gør det til verdens mest korrupte land. Syrien, Venezuela og Sydsudan kom tæt bagpå med en score på 13.

USA kom kun ind på 24. pladsen med en score på 69 – en lille stigning i forhold til 2021-scoren, som var landets laveste siden 2012 – og forbliver den samme som den, der blev givet i 2022. Transparency International citerer “svage etiske regler for den amerikanske højesteret”, som har “rejst alvorlige spørgsmål om retlig integritet” i landet. Man bemærker dog, at på trods af dette, fortsætter amerikanske det føderale og statslige retsvæsen “stort set” med at agere med tilstrækkelig uafhængighed.

Bannerbillede: Domino-effekten. Foto: Piqsels

Visited 19 times, 14 visit(s) today

Kommentarer

 1. Jens Lysdal

  Listen viser faktisk ikke “påvist” korruption, men måler “perceived corruption”, hvilket er hvad indbyggerne i et land MENER korruptionsniveauet er (hvilket måske snarere placerer danskerne som den mest NAIVE befolkning 🙂

 2. Banan republikken Danmark eksisterer stadig en kendsgerning.

 3. Jan Stampe Nielsen

  Jens Lysdahl – GODT BRØLT.

 4. Søren Rønhede

  Danmark er korrupt på højt plan. Landbrugsminister Karen Hækkerup gik direkte til direktørstillingen i L&F efter at have efterkommet alle ønsker fra giftlandbruget. Hendes forgænger Mette Gjerskov blev fjernet efter krav fra L&F, Danmarks uden konkurrence mest skadelige interesseorganisation.
  B. Corydong gik direkte til en lederstilling i McKiinsey, som var blevet tildelt mange lukrative “opgaver” af Corydong. Måske tilmed arrangeret som tak for mia-foræringen til verdens værste spekulationsbank ?
  H. Sass Larsen åbnede for kapitalfondes ubegrænsede opkøb af dansk jord og er nu direktør der.

  Søren Rønhede
  soeren.roenhede@gmail.com

 5. Jan Stampe Nielsen

  Se til Kalundborg. Her holder borgmester og embedsmænd lukkede møder med Novo Nordisk. Alt sammen i demokratiets navn. Og så undgår Kalundborgs borgere nok at blive ramt af korruptionens grimme handske.
  Hvad man ikke ved, kan man jo ikke have ondt af.
  Engang får Danmark vel et par journalister der vil og kan andet end at holde mikrofoner på Christiansborg.

Skriv en kommentar