Tre svin fra den amerikanske slagterijungle. Foto: Unsplash

Forfatteren Upton Sinclair skrev i 1906 romanen Junglen om de forfærdelige forhold på slagterierne i Chicago, USA. Mange forhold er uforandret i dag især når det gælder forholdene for de mange indvandrere. Walter Rügemer giver her et billede af de rystende forhold i dagens USA under Coronakrisen (JG).

Werner Rügemer

Artikel af Werner Rügemer, oversat af John Graversgaard. Først bragt i  www.arbeitsunrecht.de den 28. maj 2020.

Svineslagterierne har vist sig at være hotspots i den dødbringende corona pandemi i USA. BlackRock er en af ​​de største aktionærer i den amerikanske slagterikoncern Tyson og EU har udvalgt dem som rådgiver indenfor for miljø, sociale anliggender og god regeringsførelse. Det passer jo fint, ikke?

USA – kan det blive mere perverst?

Perversionen i den USA-ledede vestlige kapitalisme viser sig tydeligt i håndteringen af ​​Covid-19-pandemien. Den mest indflydelsesrige videnskabelige institution i pandemispørgsmål, Johns Hopkins University, udarbejder et Global Health Security Index. Deltagere i dette er bla.: De private Gates, Bloomberg og Robertson fonde, Economist Intelligence Unit og andre lignende aktører. Ifølge indekset rangerer i 2019 det amerikanske sundhedssystem som nummer et og som “bedst forberedt” mod pandemier – foran alle andre 194 sundhedssystemer i verden.

Verdens mest asociale og dyreste sundhedssystem og den nuværende pandemis dødscenter – er placeret som Nr. 1! Gives der noget mere “videnskabeligt” perverst? Og hvor dumt og fromt følger resten af den vestlige verden dette? Præsident Trump brugte netop dette indeks til at beskrive pandemien som ufarlig for USA så længe som muligt. Også EU-lande som Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland står øverst på indekset som ”godt forberedt”. De tøvede også for længe med at tage modforanstaltninger – her også den tyske kødindustri, og selv efter at slagterierne i USA for længst var blevet et hotspot.

Tyson Foods: Fortsæt bare med at arbejde!

Hele kloden er ramt af COVID-19, men slageribranchen i USA er blandt de værste. Foto: Pexels

Sherif Tony Thompson fra Waterloo, Iowa, og sundhedsmyndighederne bad den 14. april Tyson Foods om at lukke det lokale slagteri. Med 3.000 ansatte i treskifthold med 19.500 daglige svineslagtninger, leverer det fire procent af landets svinekød. Men fabrikscheferne lod arbejdet fortsætte uden beskyttelse og uden testning. Arbejderne arbejder albue ved albue, har overarbejde, får sårskader, er ofte kronisk syge og bor i fattigkvarterer under trange forhold. At virussen kunne være farlig blev hurtigt samtaleemne, men formændene forbød dem at tale om virussen på fabrikken. Arbejderne fortsatte med at arbejde af frygt for at miste deres job. En syg arbejder slugte Tylenol for at holde temperaturen lav ved indgangsscreeningen – hun døde.

Tyson-bosserne fejrede demonstrativt deres modstand mod staten og takkede offentligt de ansatte den 17. april: ”Tak til alle medlemmer på holdet! Vi er stolte af jer!”. New York Times rapporterede detaljeret om denne skandale.

Illegale arbejdere er populære og nemme at presse

Størstedelen af ​​arbejderne er indvandrere fra mange oprindelseslande, fra Sydamerika, Asien, Myanmar, Republikken Congo, Bosnien samt afroamerikanere og latinoer fra de fattige befolkningsgrupper. De omfatter også illegale indvandrere uden opholdstilladelse – de er ikke kun populære i kødindustrien, men også i cateringbranchen og i velhavende private husstande, da de nemt kan presses: Hvis du ikke stopper med at kræve højere løn bliver du deporteret! Industrien samarbejder også med grænsemyndighederne i Immigration Customs Enforcement (ICE).

Iowa er en overvejende “hvid” stat, et centrum for den amerikanske kødindustri med en lang tradition for politiets undertrykkelse af indvandrere, her også i de senere år. Selv fagligt organiserede arbejdere er bange for at kræve de få rettigheder de har overholdt. De sygemelder sig af frygt for at blive fyret.

30 til 60 procent af slagteriarbejdere er inficeret

Først da frygten for infektion tog fart og flere og flere arbejdere ikke kom på arbejde, blev virksomheden i Waterloo officielt lukket den 22. april. Myndighederne testede og konstaterede efter et par dage: Mere end en tredjedel, 1.031 ansatte var smittet. Flere var i intensiv behandling og mindst tre var døde i slutningen af ​​april. På et andet Tyson slagteri i Iowa i Perry var 730 ud af 1.300 arbejdere smittet

Sådan så det også ud på Tyson fabrikker i Washington og Georgia. Samt på slagterierne i andre koncerner som  JBS og Smithfield. Men hos Tyson, som slagter de fleste svin, så det ud til at være værst.

Virksomhederne afviste i begyndelsen testning med et argument om, at det ville give et “forkert indtryk” af, at slagterierne var hotspots for smitte. Fagforeningen UFCW slog imidlertid fast den 30. april at 6.500 af deres medlemmer i kødindustrien var blevet testet som smittede og 20 var døde.

22 store slagterier lukkede meget modvilligt og det byggede ikke på erkendelse eller bekymring for arbejdernes sundhed. Samtidig holdt flere og flere arbejdere sig væk. Og frygten i den lokale befolkning voksede. Industriens image var i frit fald.

Kødindustrien har været af systemisk betydning i USA, siden masseopdræt af dyr og masseslagtning blev opfundet. Til en populistisk politik for et regeringsbærende parti hører også løfter til folket: Du kan spise så meget kød, som du vil, og det er utroligt billigt! Foto: Unsplash

Flæskeindustriens lobby: Mindre sundhedskontrol!

Flæskevirksomhedernes lobby har de sidste årtier formået at reducere sundhedstilsynet på slagterierne drastisk og dermed er slagtningshastigheden øget. Antallet af inspektører i Arbejdstilsynet (OSHA) er reduceret fra 1.500 i 1980 til 862 i dag. Det fortsatte også under præsident Obama.

Denne udvikling accelererede under præsident Trump. I henhold til gældende lovregler kan man slagte 1.100 svin i timen i nærværelse af syv inspektører. De skal kontrollere om svinene er syge og derefter ikke må slagtes. Lobbyen har i lang tid krævet at tre inspektører er nok!  Slagterihastigheden ved båndet kan så forøges!

Trump har imødekommet dette og reduceret Arbejdstilsynet yderligere. Derfor har man ikke haft syv inspektører på vagt i lang tid. Loven overtrædes permanent i dette globalt førende kødædende paradis. Arbejdstagerne bliver kronisk syge endnu hurtigere og skades endnu hyppigere på hænder og arme. Tilstandene blev i 2019 detaljeret dokumenteret af Human Rights Watch. Og nu med Corona ønsker lobbyen at rette det sidste dødsstød mod det statslige myndighedstilsyn: Tilsynet skal privatiseres!

Amerikanske regering siger: Fortsæt bare med at arbejde!

Allerede den 27. april erklærede præsident Trump, at kødindustrien var “systemisk vigtig” som en del af den “kritiske infrastruktur” og henviste til en bekendtgørelse fra krigen i Korea fra 1950: Defense Production Act.  Den fundamentalistisk religiøse vicepræsident Mike Pence, som er leder af Coronavirus Task Force, satte bekendtgørelsen i kraft ude i delstaterne. Tyson & Co genåbnede deres slagterier dog med en 50 % reduceret kapacitet.

Hvordan kravene nøjagtigt overholdes afhænger primært af de lokale guvernører. Blandt dem er der ultrareaktionære republikanere som Kim Reynolds, guvernør i Iowa. Hun forbød oprindelig de lokale sundhedsmyndigheder at lukke Tyson-fabrikken.

Kødindustrien har været af systemisk betydning i USA, siden masseopdræt af dyr og masseslagtning blev opfundet. Til en populistisk politik for et regeringsbærende parti hører også løfter til folket: Du kan spise så meget kød, som du vil, og det er utroligt billigt! Den amerikanske regering “værdsætter billigt kød højere end arbejdstageres sundhed”, rapporterede Jane Ziegelman i New York Times. Før Corona havde den liberale avis imidlertid ikke bekymret sig om sammenhængen mellem billigt kød som et national kulturgode og det nedbrydende arbejde i kødfabrikkerne.

De “normale tilstande” skal genoprettes så hurtigt som muligt: ​​Der er ingen offentlig diskussion om forbedringer i arbejds- og levevilkårene for arbejderne i USA – i modsætning til Tyskland. Kan man undvære hæren af millioner af illegale arbejdere som er nemme at presse?  Det er ikke noget som bekymrer aktive sundhedsapostle som Bill og Melinda Gates.

600.000 svin venter på at blive dræbt. Foto: Unsplash

Amerikansk landmand: Hvordan slår jeg hurtigt et par tusinde svin ihjel?

Alene i Iowa som er hjemsted for det største amerikanske svineslagteri, har den midlertidige lukning og den langsommere slagtning efter genåbningen resulteret i et overskud på 600.000 svin. De vil de næste uger ikke længere blive modtaget på slagterierne. Den amerikanske standardgris lever seks måneder for at blive opfodret til knap 300 pund – og derefter til slagtning. Men nu, efter en forsinkelse på flere uger, er de blevet lidt for store og tunge til slagtekasser, elevatorer, skæreborde, knive på slagterierne, og passer ikke længere til samlebåndsslagtningen, der er stramt tidsbestemt i forhold til størrelse, de standardiserede krav til emballering og marketing.

Så sunde svin skal nu dræbes massevis. Men der er ikke flere slagtere, der kunne overtage slagtningen. Lige nu kunne de mange millioner nye arbejdsløse, der står i kø ved de overfyldte velgørende maduddelinger, være glade, hvis de fik en tynd suppe med lidt kød i. Her ville en portion kød også være velkommen. Men det går ikke. Nej, grisene skal slås ihjel og fjernes.

”Dødshjælp”

Men hvordan dræber og fjerner man? Dramaet udspilles hos landmændene. En landmand opgiver grædende efter at have skudt et par hundrede svin med riffel. Alt for ofte måtte han skyde flere gange, indtil en gris endelig var død og til sidst kastede han op. En anden landmand sænker temperaturen i den enorme svinestald, samler svinene i mindre folde så deres sult mindskes og de ikke spiser noget. Den tredje landmand har vaccineret drægtige svin til abort. En fjerde prøver giftgas. En femte tilbyder sine svin på internettet. Slagterikoncernen JBS har omdannet et slagteri til et anlæg for ”dødshjælp” i Worthington, Minnesota, nævnt i New York Times.

Og hvor i dette perverse system skal skudte, udsultede og på anden vis dræbte svin transporteres hen? Mike Pence har i Det Hvide Hus rådført sig med sine eksperter: Staten betaler ”drabstilskud” til begravelse i massegrave ude i naturen.

Storaktionærerne hos Tyson er BlackRock & Co

Åh, det vidste vi jo ikke, fordi det ikke kan læses i Spiegel, FAZ , SZ , ZEIT, WELT, Kölner Stadt-Anzeiger, Mitteldeutsche Zeitung, Berliner Zeitung, Leipziger Volkszeitung, Schwarzwälder Boten og i Flensburger Tageblatt og heller ikke i BILD, og ikke omtales i tyske offentlige og private TV stationer. Og heller ikke i New York Times.

Ja, hvilke spørgsmål efterlades? Åh jo, det vigtigste spørgsmål i kapitalismen, også i svinekapitalismen: Hvem ejer faktisk slagterierne?

For at vende tilbage til Tyson. De fire største aktionærer i den systemisk vigtige koncern er de nuværende mest magtfulde, største kapitalgrupper i den USA-ledede vestlige kapitalisme, i denne rækkefølge: T Rowe Price, Vanguard, BlackRock og State Street. Derefter følger hedgefonden Aristotle Capital Management fra Los Angeles, som i øvrigt har sin største aktiepost i den lige så systemisk vigtige Microsoft-koncern: Ligesom de andre større Tyson-aktionærer, som også er storaktionærer i Microsoft. Lidt indavl er tilladt i den “frie markedsøkonomi”?

Chefen for BlackRock, Lawrence Fink, talsmand for den vestlige finansverden, har i årevis opfordret private virksomheder til mere “ansvarlighed” for miljø, sociale spørgsmål og bedre regeringsførelse. Derfor modtog han da også en opgave fra EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen, angående EU kan blive bedre når det gælder miljø, sociale spørgsmål og bedre regeringsførelse.

I den frie markedsøkonomi, som Fink & Co lovpriser, ville svineindustrien ikke kunne overleve. Den overlever kun ved hjælp af statsstøtte til superudnyttelse af en frygtsom og racemæssigt diskrimineret underklasse.

Fink og Gates er tavse – og danner et nyt strategisk partnerskab

Ejerne af BlackRock og chefen fortæller intet om Tysons praksis. Det må være mediefølsomhed? Han nyder livet og er tavs. Det liberale New York Times, der har rapporteret så meget om svineskandalen, nævner ikke at BlackRock er storaktionær i Tyson.

Ja, så kommer vi tilbage til det vigtigste spørgsmål i kapitalismen: Hvem ejer faktisk New York Times? Jo, det tænkte du nok ikke? Det er i samme rækkefølge som hos Tyson: T Rowe Price, Vanguard og BlackRock.

De tyske fagforeninger er yderst kritiske overfor den moderne svineindustri i skikkelse af “System Tönnies”, som også driver slagterier i Danmark. Læs mere her.

Strategisk partnerskab

BlackRock rådgiver også Europa-Kommissionen hvordan man kan overvinde “Corona-krisen”. BlackRock-chefen advarer også sammen med Bill og Melinda Gates og von der Leyen på World Economic Forum på det smukke kursted Davos: Vi er nødt til at redde miljøet, varetage de sociale spørgsmål og derfor sikre en bedre regeringsførelse.

I øvrigt er BlackRock og Gates begge storaktionærer i Microsoft. Og som reaktion på “Corona-krisen” har Fink og hans kollega Gates indbyrdes aftalt et “strategisk partnerskab”.  BlackRock bruger nu Microsofts Azure Cloud platform til sin spekulationsvirksomhed Aladdin.

Med de forventede innovationer inden for kunstig intelligens ønsker BlackRock at “levere de bedste resultater” til sine kunder. Hvor Microsoft samtidig gør gode fremskridt, for eksempel gennem den tiårige kontrakt med Pentagon på 10 milliarder om innovation inden for kunstig intelligens.

Det passer jo fint, eller gør det?

 

Visited 5 times, 3 visit(s) today

Skriv en kommentar