Danmarks nationalsommerfugl: To nældens takvinger, en hun og bagved en han, i skarp aprilsol på bræddevæg og med skyggen af et abrikostræ i knop. Upåvirket af sin lasede og slidte vinterdragt gør hannen sine hoser grønne hos den pragtklædte hun. Selve parringen vil ske lidt senere, i nattemørket og i tæt vegetation. Foto: Ian Heilmann

Forårsbebudere af alle slags trænger sig på nu, midt i aprilvejrets hidsige kalejdoskop af snart sagt samtlige årstider: et saligt, men kort pust af iberisk fjernvarme blev ved månedsskiftet fejet væk af små lokale snestorme, nattefrost, piskende haglbyger og bidende blæst.

Ian Heilmann, organist og forfatter

Men sommerfugle, honningbier, humlebier, mariehøns og andre insekter havde allerede været fremme og sidder fuldt parate ved næste mildning og solskin. Blandt dem er nældens takvinge. Det er vores nationalsommerfugl, og det er et godt valg. Den har en meget lang sæson, fra marts til oktober, den er talrig og vidt udbredt i næsten al slags terræn, inklusive haver. Og så er den flot, med et mangefarvet mønster på overvingen, der kan give mindelser om et broget skildpaddeskjold.

De nældens takvinger, som er fremme nu, har overvintret på kølige steder, som udhuse, kælderhalse og garager. Her har de med få afbrud siddet bomstille gennem de kolde måneder, på en bjælke, afsats eller vindueskarm, som små sortbrune og upåagtede trekanter med sammenklappede vinger og følehornene trukket til sig.

Dagpåfugleøje er heller ingen kostforagter. Dens larver spiser også brændenælder. Foto: Wikipedia/Darkone CC BY-SA 2.5

Blomster og insekter har som bekendt indbyrdes kontrakter kørende, udviklet gennem årmillionerne. Når forårsfloraen folder sig ud og temperaturen stiger, er det også tid for nældens takvinger. Nu er der serveret, med pollen og nektar, godt for bestøvningen og nødvendig for sommerfuglens overlevelse og reproduktion.

Når der er kommet gang i stofskiftet og vejret er behageligt, placerer hannerne sig territoriemæssigt, gerne på lun jord, og afventer, at en hun kommer forbi. Det skulle helst føre til, at der gennem de næste måneder udfolder sig alle fire fascinerende livsstadier af næste generation.

Først lægger hunnen æg, og det sker på undersiden af friskudfoldede blade af stor nælde, bedre kendt som brændenælde. Omkring ti dage efter klækkes de små larver, som straks begynder at gnaske løs af nældebladene, som de indhyller i et spind. Efter adskillige hamskifter er de efter 3-4 uger parate til det næste trin: forpupningen.

Vil du se, hvordan larverne af Nældens Takvinge guffer brændenældeblade i sig? Så tryk her!

Filmkilde: Wikipedia/QWerk

Gemt i et gråligt, pergamentagtigt hylster udfolder et af naturens utroligste fænomener sig: Udviklet fra en nærmest ensartet larve-masse maser den fuldt færdige sommerfugl sig efter et par uger ud af sit puppehylster. Så skal den blot hærde sine vinger lidt, hvorefter den flyver ud i den store verden. Det kaldes meget rammende metamorfose – dvs. forvandling. Bliver sommeren varm, kan der komme endnu en generation, før efteråret slukker og lukker.

Alle med haver kan hjælpe vores nationalsommerfugl ved at lade grupper af brændenælder stå i et hjørne eller to. Og så i øvrigt blomster i rå mængder og gerne de vilde. Også alle slags bier og et væld af andre insekter vil tage summende imod.

Vil du læse flere naturhistorier?

Bogen udkom i november 2020. Du kan bestille den her.
Visited 21 times, 6 visit(s) today

One Comment

  1. Steen Jensen

    Smukt….

Skriv en kommentar