Sprøjtegifte kan give diabetes

Flere studier peger på, at sprøjtegifte øger risikoen for diabetes. Det kan måske være med til at forklare, hvorfor antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. Det skriver diabetesforeningen i en pressemeddelelse, 17. september 2015.

Når en person bliver udsat for sprøjtegifte, stiger risikoen for at udvikle diabetes med 61 procent. Det gælder alle former for sprøjtegifte – og det gælder alle former for diabetes.

EASDDet viser et studie, der netop er blevet fremlagt på den store diabeteskonference EASD (European Association for the Study of Diabetes), som i disse dage foregår i Stockholm.

Forskere bag studiet kommer fra University of Ioannina i Grækenland og Imperial College London i England. Studiet bygger på resultater fra 21 forskellige studier og involverer flere end 66.000 personer. Forskerne understreger i en pressemeddelelse fra EASD, at resultaterne er observationer og ikke kan bevise en årsagssammenhæng mellem pesticider og diabetes.

Arv og miljø giver diabetes
I 12 ud af de 21 studier er der kun kigget på sammenhængen mellem eksponering for sprøjtegifte og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Og her var risikoen øget med 64 procent.

torsten_lauritzen

Torsten Lauritzen.

– Det er et vigtigt studie, som kan være med til at forklare den stigende forekomst af diabetes – både type 1, type 2 og de andre former for diabetes. Type 2-diabetes er relateret til arv, livsstil og miljø. Men der er en tendens til, at man lægger skylden for type 2-diabetes på patienterne og deres livsstil. Dette studie viser, at der også er andre årsager, som patienterne ikke er herrer over, siger Diabetesforeningens lægelige chefrådgiver, Torsten Lauritzen.

Diabetes er den hurtigst voksende kroniske sygdom i Danmark. Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. Over 320.000 personer har fået diagnosen i dag, og Diabetesforeningen regner med, at mere end 600.000 personer har diagnosen i år 2025.

Seneste nyt! Ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet 21. september 2015 mistænkes sprøjtegifte også for at fremkalde barnløshed. Udover en oplysningskampagne blandt unge har ministeriet dog ingen planer om gøre en indsats for at afskaffe sprøjtegiftbelastningen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.