Gyllelandskab1
De store agrofabrikker satte indtjeningsrekord i 2012, og alle progoserne viser, at “festen” fortsætter i år.

Glem alle de dystre spådomme om massevis af  konkurser og snarlig nedlukning af hele erhvervet. Den slags skrækmeddelelser strømmer ud fra protestlandmændenes hovedkvarter næsten dagligt, men det er renlivet propaganda.

Tværtimod har danske landmænd sat nye rekorder i indtjening i 2012. Formentlig har landbruget aldrig tjent så mange penge som nu. Det skriver Grovvarenyt nr. 31, 2013.

Nye tal fra Danmarks Statistik 10. juli afslører, at bruttofaktorindkomsten i dansk landbrug voksede til svimlende 31,8 mia. kroner i 2012.

Det er 26,8 procent højere end i 2011, og  resultatet er langt det bedste siden 2001, hvor det ellers satte rekord med 26 mia. kr. Ifølge Grovvarenyt er resultatet imidlertid også langt det bedste siden 1992, og dermed måske det bedste nogensinde, skriver bladet.

Interessant er det, at Danmarks Statistik holder fast ved den “ægte” landbrugsproduktion i sine opgørelser, dvs. vegetabilske og animalske produkter. Den samlede bruttoproduktionsværdi voksede derfor “kun” til 86,5 mia. kr. i 2012 efter en stigning på 12,2 pct.  fra 77,1 mia. kr. i 2o11. I 2010 var bruttoproduktionen 71,1 mia. kr.

Hos interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer jonglerer man med helt andre tal, når landbrugets politiske betydning skal markedsføres. Direktør Søren Gade hævder igen og igen, at landbrugets produktion er 148 mia. kr. værd, selvom tallene fra Danmarks Statistik tydeligvis siger noget andet.

Men også på Axelborg må de ansatte selv kæmpe hårdt for at bevare pessimismen. Det såkaldte Videncenter for Landbrug, der drives af L&F, har fornylig udarbejdet en prognose for 2012-2014, der peger på samme rekordhøje indtjening, som dokumenteret af Danmarks Statistik.

De hyppigt fremførte påstande fra både L&F og protestlandmændene om landbrugserhvervets truende undergang og de urimelige konkurrenceforhold afspejler sig ikke i den økonomiske virkelighed, med mindre man vil hævde, at Danmarks Statistik er helt galt afmarcheret.

Læs tallene fra Danmarks Statistik her:  www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2013/NR384.pdf

Se omtale af økonomiprognosen fra Axelborg selv: https://gylle.dk/landmaend-skovler-penge-ind/

 

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.