MRSA_arbejdsmiljø
Magasinet Arbejdsmiljø kræver betaling for adgang til bladets indhold, selvom det udgives af det offentlige. Så desværre kan der ikke linkes til den originale artikel. Overlæge Øyvind Omland kan kontaktes på mail: oo@mil.au.dk

En stikprøve på 99 landbrug fra 2012 viser, at 16 procent af de personer, der arbejder i eller omkring staldene, er smittet med den multiresistente bakterie MRSA. I 2011 var det 12,7 procent, og i 2010 lå tallet på 10,9 procent.

Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø i sit juni-nummer. Overlæge ved Århus Universitetshospital, Øyvind Omland, har skrevet artiklen sammen med tre medicinstuderende om den eksplosive udvikling i MRSA CC398-smittede svinebesætninger.

MRSA CC398 er betegnelse for den resistente stafylokokbakterie, der findes i flertallet af danske svinebesætninger, og som i stigende grad forårsager infektioner hos mennesker. Årelangt forbrug af store mængder antibiotika i svineindustrien har fremavlet denne bakterie, der er resistent over for de fleste typer antibiotika.

Oprindeligt er det mennesket, der har overført bakterien til svinene, men nu smitter de i stigende grad mennesker med den resistente variant. Hvor mange smittede personer, der p.t.  præcist er tale om i den samlede svineindustri, tør Øyvind Omland dog ikke give et bud på.

– Det er meget lidt, man ved. Det kan svinge mellem 30 procent og måske op til 80 procent, siger overlægen til Magasinet Arbejdsmiljø.

I 2012 blev der anmeldt 126 tilfælde i Danmark. – Og det er stigende, fastslår Øyvind Omland.

Af de 126 registrerede tilfælde er cirka 20 procent hos mennesker, som ikke er beskæftiget med svinelandbruget. Det viser, at bakterien også smitter fra menneske til menneske, forklarer Øyvind Omland.

Han anbefaler, at landmænd undgår at købe svin fra besætninger, som er befængt med bakterien. Samtidig bør man sikre færrest mulige dyr i stalden og begrænse brugen af antibiotika – især tetracyklin og zink-klorid, siger han. Det er dog nærmest umuligt at følge overlægens velmente råd, da fødevaremyndighederne hemmeligholder navne og adresser på de smittefarlige svinefabrikker.

 

Visited 2 times, 2 visit(s) today

Comments are closed.