Se private optagelser af forholdene på en af svinebondens gårde.

Nordjyllands Politi har sigtet nordjysk landmand på Hobro-egnen for at overtræde dyreværnsloven. Det skriver Nordjyske den 18. maj 2018 med henvisning til Fagbladet 3F.

Ukorrekt aflivning af en so, syge grise med brok eller skuldersår og grise, der var aflivet ved sving eller slag mod gulvet. Nordjyllands Politi har sigtet en stor svineproducent for overtrædelse af dyreværnsloven. Det bekræfter Nordjyllands Politi over for Fagbladet 3F.

Sigtelsen er rejst på baggrund af kontrolbesøg på landmandens fire svinefabrikker i Nordjylland. Her fandt politiet og Fødevarestyrelsen den 3. maj 2018 adskillige forhold, som førte til politianmeldelse eller indskærpelser af reglerne. Det fremgår af Fagbladet 3F’s aktindsigt i Fødevarestyrelsens kontrolrapporter om tilsynsbesøgene.

Syge grise måtte aflives
På kontrolbesøget på en af de fire gårde konstaterede politiet og Fødevarestyrelsen blandt andet, at tre grise var så syge af brok eller skuldersår, at de måtte aflives.

Landmandens medhjælpende hustru havde ifølge Fødevarestyrelsens rapport følgende bemærkninger:

“Der er på grund af tidligere sygdom blandt søerne kommet mange store brokgrise, og på grund af mandskabsmangel er der ikke taget tilstrækkeligt hånd om grisene. Fremover vil der ikke være brokgrise i besætningen, da de vil blive aflivet eller sendt tidligere.”

Af en anden kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen fremgår det, at myndighederne – på den gård ved Hobro, hvor landmanden selv bor – fandt kronisk halte søer. Samt en so med endetarmsfremfald, som ikke var behandlet “forsvarligt”.

Dette syn mødte politiet, da de gik ind på en af svinebondens fabrikker. Foto: private optagelser.

Slået ned i gulvet
På en nærliggende gård lå tre-fire døde grise med en vægt på cirka 10 kilo på staldgangen, som landmanden “ærligt oplyste var aflivet ved sving/slag mod gulvet”, skriver Fødevarestyrelsen i en tredje rapport.

Det fik styrelsen til at indskærpe over for landmanden, at grise på over fem kilo skal bedøves med boltpistol og derefter aflives hurtigst muligt.

Fagbladet 3F har onsdag og torsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra landmanden. Han har ikke reageret på flere henvendelser via telefon og e-mail.

Hos Fødevarestyrelsen Veterinær Nord oplyser sektionsleder Tina Lund Lodahl, at styrelsen har politianmeldt landmanden, og at hun ikke må kommentere på de pågældende to forhold inden for strafferetsplejen.

Fagbladet 3F afslørede for nylig, at Dyrenes Beskyttelse 16. april havde anmeldt den nordjyske svineproducent til politiet. Dyrenes Beskyttelse betegnede forholdene som “groteske” på baggrund af oplysninger fra tre rumænere, der har arbejdet for landmanden.

De tre rumænere er medlemmer hos 3F Mariager Fjord. Til 3F har de blandt andet fortalt om en døende gris, der længe lå udenfor og rystede uden at blive aflivet. Og om grise med kæmpe bylder og skuldersår.

Formanden for Danske Svineproducenter, Per Bardrum, forsøger at tie den ubehagelige sag ihjel.

Politikommissær Jørn Kresten Nielsen oplyser, at der i sagen bliver tale om en bødestraf og ikke en rettighedsfrakendelse til landmanden.

– Det er altid alvorligt med overtrædelser af dyreværnsloven. Men vi oplever en del sager, som er betydeligt værre end den her sag, siger han.

Direktør for foreningen af svineproducenter, Danske Svineproducenter, Per Bardrum, oplyser til Fagbladet 3F, at han ikke kender til sagen, og at han ikke ønsker at gå ind i den.

Comments are closed.