Svinebonde: – I mange år har vi været for grådige!

BendtHvidkjær_portræt

Svineproducent Bendt Hvidkjær Pedersen har tidligere været i mediernes søgelys, da han i december 2015 påstod fejlagtigt, at hans tandlæge havde afvist at behandle ham på grund af MRSA-skræk.

En svinebonde fra Årre ved Varde er gået konkurs. Han står tilbage med en gæld på 57 millioner kroner. Nu fortryder han sin grådighed og opfordrer landbruget til at tænke nyt.

Ti år med underskud har sat sine spor hos Bendt Hvidkjær Pedersen og hans landbrug i Årre. Den 11. marts blev hans virksomhed erklæret konkurs. Tilbage står han uden virksomhed og med en gæld på hele 57 millioner kroner. Det skriver TVSyd 29. marts 2016.

Bendt Hvidkjærs landbrug har ellers en stor fortid bag sig. Da virksomheden var størst producerede han op mod 28.000 slagtesvin om året og havde 550 hektar jord.

Grådighed straffes

Ifølge Bendt Hvidkjær er hans konkurs kun begyndelsen på en dårlig udvikling i hele Danmark. Han mener, at landmændene – inklusive ham selv – i mange år har været grådige og kun tænkt på at udvide deres produktion.

Klaus Kaiser

Klaus Kaiser, SEGES.

-Vi skal til at tænke nyt. Afskaf landbrugsstøtten, og begynd at producere noget mere høj kvalitet frem for 30 millioner svin om året, siger Bendt Hvidkjær til TV SYD.

Tallene er på Bendt Hvidkjærs side. En del landmænd gik konkurs i 2015. Og det ser ikke ud til at 2016 bliver bedre. Det fortæller Landbrug og Fødevarers såkaldte videnscenter, SEGES.

– Det er det værste niveau af konkurser siden første del af 90’erne, og vi regner med, at det fortsætter et godt stykke ind i 2016, før antallet af konkurser bremser op igen, siger erhvervsøkonomisk chef i SEGES, Klaus Kaiser, til TVSyd.

PoulErikJørgensen

Poul Erik Jørgensen, Nykredit.

Der er dog ikke enighed om denne pessimistiske vurdering, og tallene fra Danmarks Statistik afslører da også, at landbrugskonkurserne fylder meget lidt i det samlede billede (se nedenfor).

Nykredits landbrugsdirektør Poul Erik Jørgensen, bekræftede dette misforhold mellem SEGES-prognosen og virkelighedens tal, da han talte på svinekongressen i Herning, 23. oktober 2015. “Landbruget er ikke i krise”, fastslog landbrugsdirektøren, ifølge landbrugsavisen.dk.

Konkurser2009-2015_alle-og-Landbrug-900x594

Alle konkurser i dansk erhvervsliv 2009-2015 med landbrugskonkurserne særskilt markeret. Som det ses, udgør de en forsvindende andel af det generelle billede. Kilde: Danmarks Statistik.

Tre kritikpunkter

I et interview med JydskeVestkysten fortæller Bendt Hvidkjær om sine tanker omkring konkursen.

Gården har giver underskud i 10 år. Selvom han kunne se, at det ikke gik forretningsmæssigt, så blev han ved – fordi han følelsesmæssigt elskede at være landmand, siger han til JydskeVestkysten.

Han har i interviewet tre pointer om dansk landbrug. Den første er, at mange landmænd – inklusiv ham selv – ikke opførte sig fornuftigt inden finanskrisen i 2008.

“Grådigheden herskede over fornuften,” siger landmanden til avisen.

Den anden pointe er, at staten ikke bør redde landmænd, der har forgældet sig ud over egen formåen. Han mener ligeledes ikke, at landbrugspakken vil fjerne den store gældspukkel, som mange landmænd har.

Bendt Hvidkjærs tredje pointe er, at det ikke betaler sig at producere svinekød som vanligt. Fødevarer skal derfor have en historie. Han betegner sig ikke som grøn, men mener at eksempelvis økologisk svineproduktion er en interessant vej frem, fordi forbrugeren vil betale for det.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.