Den afrikanske svinepest har taget et betydeligt hop mod Vesteuropa og den danske grænse. De røre markeringer er fund af smittede vildsvin, mens de blå er inficerede svinefabrikker. Skærmbillede fra PigProgress.net

For første gang er afrikansk svinepest [ASF] også konstateret i Vestpolen på en stor svinefabrik, der huser over 23.700 svin. Det er den største ramte svinefabrik, siden Polen begyndte at rapportere ASF-udbrud i 2014. Det skriver nyhedssiden PigProgress.net den 23. marts 2020.

Fabrikken ligger i Lubusz-provinsen, hvorfra der er blot 600 kilometer til fugleflugtslinje til den dansk-tyske grænse.

Udbruddet blev opdaget den 18. marts, og bekræftelsen blev givet lørdag den 21. marts ifølge den tyske landbrugsside Top Agrar. Rapporten er allerede indskrevet i European Animal Disease Notification System (ADNS) og er også blevet bekræftet af det polske centrale veterinærinspektorat.

De døde svin erstattes af skatteborgerne i EU gennem en særlig kompensationsordning.

23.746 svin aflivet

Svinefabrikken ligger nær landsbyen Niedoradz i Lubusz-provinsen, blot 66 km i lige linje fra grænsen til Tyskland. Virksomheden havde 23.746 dyr på fabrikken, hvoraf 6.904 søer, 16.037 smågrise, 776 smågrise og 29 orner. Cirka 135 svin var døde af virussen ifølge Top Agrar. Myndighederne har straks udslettet hele fabrikkens svinepopulation, og der er oprettet beskyttelseszoner omkring lokaliteten.

Det kommer ikke som en overraskelse, at den første berørte svinefarm skal findes omkring Niedoradz. I de seneste uger var der mere end én gang fundet døde vildsvin i nærheden af ​​landsbyens svinevirksomheder.

ASF i fem provinser i det østlige Polen

Virus-sygdommen har cirkuleret i fem provinser i det østlige Polen siden 2014. I disse områder forekommer der stadig nye udbrud. Indtil videre er det kendt, at 237 småbrug i Østpolen var blevet inficeret. Den største berørte virksomhed i Østpolen havde 9.400 dyr på stedet.

I takt med at de ASF-smittede fabrikker rykker længere vestpå, stiger sandsynligheden for, at Esben Lunde Larsens vildsvinehegn på den dansk-tyske grænse vi blive testet.

I Vestpolen – et helt afsondret område af Polen, som det kan ses på kortet – har virussen været konstateret i vildsvinebestanden siden november 2019. Udbrudszonen strækker sig over tre provinser, Lubusz (413 udbrud), Stor-Polen (84) og Nedre Schlesien (5). De døde vildsvin, der blev fundet tættest på Tyskland, blev fundet i midten af ​​januar 2020, i en afstand af blot 13 km fra den tyske grænse. I alt er ASF-inficerede vildsvin nu fundet på 143 steder i Vestpolen, nøjagtigt lige så mange som i hele februar måned. Ifølge PigProgress.net er det vanskeligt at måle på dette tidspunkt, hvor mange vildsvin der er døde på grund af ASF i Vestpolen, fordi et findested kan relateres til et smittet svin såvel som til 10 smittede dyr.

Fabrikken ligger i Lubusz-provinsen, hvorfra der er blot 600 kilometer i fugleflugtslinje til den dansk-tyske grænse.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Skriv en kommentar