Syge og tilskadekomne svin skal behandles ordentligt

For slagtesvin handler de tre hyppigste overtrædelser om ledbetændelse, brok og halebid.


Formand Carsten Jensen, DDD.

– Det er utroligt skuffende, at næsten en tredjedel af de kontrollerede besætninger ikke lever op til reglerne for korrekt håndtering af medicin og syge og tilskadekomne dyr, udtaler Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening i en pressemeddelelse den 17. januar 2019.

– Syge og tilskadekomne dyr skal håndteres korrekt i henhold til deres symptomer, så der sættes ind med behandling, aflastning i sygesti eller konsekvent aflivning ved uhelbredelig sygdom, fortsætter formanden.

Det er Den Danske Dyrlægeforenings reaktion på, at Fødevarestyrelsen 15. januar udgav: “Slutrapport for kampagnen Håndteringen af syge og tilskadekomne slagtesvin og søer”. Rapporten vedrører kontroller udført i 2018.

Halebid er en modbydelig skade, som bør behandles omgående.

– Det er landmandens ansvar at sikre overvågning af dyrene i besætningen, så syge dyr findes, vurderes og håndteres i henhold til deres sygdom. Med en professionel husdyrproduktion følger ansvaret for håndtering af mange dyr. Mængden af dyr må aldrig blive en undskyldning for, at syge dyr ikke findes. Professionalismen består også i at sætte korrekt håndtering af de syge og tilskadekomne dyr i system, siger formanden for Dyrlægeforeningen.

Ifølge rapporten handler de tre hyppigste overtrædelser for søer om benlidelser med halthed, skuldersår og manglende blødt underlag i sygesti. For slagtesvin handler de tre hyppigste overtrædelser om ledbetændelse, brok og halebid.

– Det er ikke raketvidenskab at håndtere disse forhold og brugen af sygesti. Men det kræver viden og systematik at håndtere forholdene for dyrene korrekt. DDD opfordrer landmænd, dyrlæger og myndigheder til at fastholde fokus, siger Carsten Jensen.

Comments

comments

En kommentar til Syge og tilskadekomne svin skal behandles ordentligt

  • Mona Blenstrup skriver:

    Så længe man opretholder det dyrplageri at holde klovbærende dyr på betonspaltegulve, vil de vedblive at få led skader. Det dyrplageri skal forbydes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.