– Det er utroligt skuffende, at næsten en tredjedel af de kontrollerede besætninger ikke lever op til reglerne for korrekt håndtering af medicin og syge og tilskadekomne dyr, udtaler Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening i en pressemeddelelse den 17. januar 2019.
– Syge og tilskadekomne dyr skal håndteres korrekt i henhold til deres symptomer, så der sættes ind med behandling, aflastning i sygesti eller konsekvent aflivning ved uhelbredelig sygdom, fortsætter formanden.
Det er Den Danske Dyrlægeforenings reaktion på, at Fødevarestyrelsen 15. januar udgav: “Slutrapport for kampagnen Håndteringen af syge og tilskadekomne slagtesvin og søer”. Rapporten vedrører kontroller udført i 2018.
– Det er landmandens ansvar at sikre overvågning af dyrene i besætningen, så syge dyr findes, vurderes og håndteres i henhold til deres sygdom. Med en professionel husdyrproduktion følger ansvaret for håndtering af mange dyr. Mængden af dyr må aldrig blive en undskyldning for, at syge dyr ikke findes. Professionalismen består også i at sætte korrekt håndtering af de syge og tilskadekomne dyr i system, siger formanden for Dyrlægeforeningen.
Ifølge rapporten handler de tre hyppigste overtrædelser for søer om benlidelser med halthed, skuldersår og manglende blødt underlag i sygesti. For slagtesvin handler de tre hyppigste overtrædelser om ledbetændelse, brok og halebid.
– Det er ikke raketvidenskab at håndtere disse forhold og brugen af sygesti. Men det kræver viden og systematik at håndtere forholdene for dyrene korrekt. DDD opfordrer landmænd, dyrlæger og myndigheder til at fastholde fokus, siger Carsten Jensen.
Så længe man opretholder det dyrplageri at holde klovbærende dyr på betonspaltegulve, vil de vedblive at få led skader. Det dyrplageri skal forbydes.