Hvordan ser livet ud for en økologisk gris? Det kan danskerne få et førstehåndsindtryk af på søndag d. 21. maj, hvor 14 øko-svineproducenter rundt omkring i landet inviterer store som små med ud i grisemarken.

I morgen inviterer økologiske svineproducenter rundt om i landet til den årlige Sofari, hvor danskerne kan komme ud og hilse på glade øko-grise med krølle på halen. Her kan man bl.a. opleve de økologiske smågrise rode i jorden og spurte rundt på græsmarken under åben himmel, se den store øko-so smide sig i sit kølende mudderhul og opleve slagtesvinene boltre sig i halmen. Indbydelsen kommer fra Økologisk Landsforening.

Voksende interesse for øko-svinekød
Danskerne går i stigende grad efter det Ø-mærkede svinekød, når de handler ind. Salget af økologisk svinekød er i volumen steget med 28 procent fra 2015 til 2016, ifølge Danmarks Statistik. Det har fået flere landmænd til at starte op som økologiske svineproducenter eller udvide deres eksisterende øko-produktion.

Randi Vinfeldt har selv økogrise.

I samme periode er der således kommet næsten 1.800 flere øko-søer, og det giver potentiale for knap 40.000 flere økologiske smågrise om året i Danmark.

– Det er utroligt glædeligt, at danskerne i stigende grad køber økologisk svinekød. De er således med til at sikre, at flere grise får et liv, hvor de kommer ud under åben himmel, og hvor de har god plads og masser af halm at boltre sig i. Danskerne gør en stor forskel for dyrene, når de vælger økologi, og derfor inviterer vi dem ud på vores gårde, så de med egne øjne kan se, hvad de får for pengene, siger Randi Vinfeldt, der er økologisk svineproducent og formand for FØKS, foreningen Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød, som står bag Sofari.

Økogrise er fri for MRSA-bakterier, så børn og voksne kan trygt komme i nærkontakt med dyrene.

For både børn og voksne
Sofari afholdes fra klokken 10 til 14 søndag d. 21. maj, og det er gratis at deltage.

Aktiviteterne varierer fra gård til gård. Læs mere på www.sofari.dk, hvor du også kan se, hvilke andre gårde i landet, der holder åbent til Sofari. Du kan også følge på med Facebook.

 

Fakta om økologiske grise

  • En økologisk so skal bo i en hytte på en mark, når den føder sine unger; de små pattegrise
  • På marken kan dyrene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér
  • Slagtegrise har ekstra god plads, strøelse og altid adgang til udeareal i form af en løbegård
Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.