Ta’ ud og oplev det økologiske griseliv på søndag

Hvordan ser livet ud for en økologisk gris? Det kan danskerne få et førstehåndsindtryk af på søndag d. 21. maj, hvor 14 øko-svineproducenter rundt omkring i landet inviterer store som små med ud i grisemarken.

I morgen inviterer økologiske svineproducenter rundt om i landet til den årlige Sofari, hvor danskerne kan komme ud og hilse på glade øko-grise med krølle på halen. Her kan man bl.a. opleve de økologiske smågrise rode i jorden og spurte rundt på græsmarken under åben himmel, se den store øko-so smide sig i sit kølende mudderhul og opleve slagtesvinene boltre sig i halmen. Indbydelsen kommer fra Økologisk Landsforening.

Voksende interesse for øko-svinekød
Danskerne går i stigende grad efter det Ø-mærkede svinekød, når de handler ind. Salget af økologisk svinekød er i volumen steget med 28 procent fra 2015 til 2016, ifølge Danmarks Statistik. Det har fået flere landmænd til at starte op som økologiske svineproducenter eller udvide deres eksisterende øko-produktion.

Randi Vinfeldt har selv økogrise.

I samme periode er der således kommet næsten 1.800 flere øko-søer, og det giver potentiale for knap 40.000 flere økologiske smågrise om året i Danmark.

– Det er utroligt glædeligt, at danskerne i stigende grad køber økologisk svinekød. De er således med til at sikre, at flere grise får et liv, hvor de kommer ud under åben himmel, og hvor de har god plads og masser af halm at boltre sig i. Danskerne gør en stor forskel for dyrene, når de vælger økologi, og derfor inviterer vi dem ud på vores gårde, så de med egne øjne kan se, hvad de får for pengene, siger Randi Vinfeldt, der er økologisk svineproducent og formand for FØKS, foreningen Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød, som står bag Sofari.

Økogrise er fri for MRSA-bakterier, så børn og voksne kan trygt komme i nærkontakt med dyrene.

For både børn og voksne
Sofari afholdes fra klokken 10 til 14 søndag d. 21. maj, og det er gratis at deltage.

Aktiviteterne varierer fra gård til gård. Læs mere på www.sofari.dk, hvor du også kan se, hvilke andre gårde i landet, der holder åbent til Sofari. Du kan også følge på med Facebook.

 

Fakta om økologiske grise

  • En økologisk so skal bo i en hytte på en mark, når den føder sine unger; de små pattegrise
  • På marken kan dyrene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér
  • Slagtegrise har ekstra god plads, strøelse og altid adgang til udeareal i form af en løbegård

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.