De to skurke i MRSA-skandalen, Bertel Haarder (V) og Astrid Krag (SF).Hverken Fødevareministeriet eller Sundhedsministeriet har levet op til deres ansvar i sagen om MRSA. Det mener Frie Bønder – Levende Land, der i dag  har udsendt nedenstående pressemeddelelse. Foreningens næstformand, professor Ole Færgemann, henviser til seneste udgave af Ugeskrift for Læger.  Her kan man læse, hvorledes de to ministerier har set til, mens MRSA bakterierne siden 2006 gradvist har bredt sig til 16% af de danske svin, og hver tiende pakke dansk-produceret svinekød.

Det er især landmænd og deres medhjælpere, der smittes med svinenes MRSA bakterier, som i sjældne tilfælde kan forårsage alvorlig sygdom som lungebetændelse eller endda betændelse på hjerteklapper. – Som hjertelæge kan jeg bekræfte, at betændelse på hjerteklapper kan være dødelig, siger Ole Færgemann.

MRSA-bakterierne er blevet resistente overfor vigtige antibiotika, fordi de anvendes i tonsvis i svineindustrien til at forhindre diarre hos smågrise, som af hensyn til produktionen tages fra soen allerede ved ca. 4 uger. – Vi har udviklet antibiotika for at behandle sygdom hos mennesker (og dyr). Det var aldrig meningen, at de skulle anvendes til at fremme produktionen af industrisvin, understreger Ole Færgemann.

I følge Ugeskriftet for Læger kan Arbejdstilsynet ikke målrette sin indsats for ansatte på svinefarmene, fordi hverken Sundhedsstyrelsen eller Fødevarestyrelsen vil oplyse Arbejdstilsynet om fund af MRSA, og indtil videre er der heller ikke kommet noget brugbart ud af en ”aktionsgruppe,” som de to ministerier har nedsat for at standse udbredelsen af MRSA.

Til gengæld meldte en kontorchef i Sundhedsstyrelsen journalisterne Kjeld Hansen og Nils Mulvad til politiet for netop at have identificeret flere svinefarme med MRSA. Sundhedsstyrelsen har således ikke været optaget af selve smittefaren, men af afsløringen af problemet. Det var i 2010. I 2012 blev de to journalister omsider sigtet, men efter tre år på pinebænken har de endnu ikke set et anklageskrift.

Myndighederne sørger således for, at de to journalister i årevis sidder i offentlig gabestok. Det er ikke en retsstat værdigt. Og Sundhedsministeren og Fødevareministeren lever ikke op til deres ansvar overfor borgerne i almindelighed, eller de ansatte i svineindustrien i særdeleshed. – Det er ikke en historie, Danmark kan være stolt af, slutter Ole Færgemann.

Yderligere oplysninger: Næstformand Ole Færgemann, tlf. 75279072 / 29442588; pressekretær Henrik Kuske Schou, tlf. 23805045.

 

Comments are closed.