Tyve fakta om dansk svineproduktion

Danmark er en stor svinenation, men hvor store er vi egentlig? Hvordan har svineproduktionen udviklet sig, og hvor meget af svinekødet spiser vi selv? Danmarks Radio har samlet tyve fakta om det omdiskuterede erhverv. Her er et udpluk.

Det kan du får svar på her, hvor vi har samlet 20 fakta om dansk svineproduktion.
1. 90 procent af det danske svinekød bliver eksporteret til udlandet. Den årlige eksport har en værdi på omkring 30 milliarder kroner og udgør godt fem procent af den samlede eksport.
2. Tyskland er det land, der importerer mest svinekød fra Danmark efterfulgt af Storbritannien, Polen og Kina.
3. Mellem 2008 og 2012 er eksporten af smågrise steget fra 5,3 millioner til 9,2 millioner smågrise. Samtidig er eksporten af slagtesvin og søer faldet.
Kina er størst
4. I Danmark bliver der produceret omkring 4.500 tons svinekød om dagen. Kina er verdens største producent med en daglig produktion på 140.000 tons svinekød. Herefter følger USA, Tyskland, Spanien, Brasilien, Rusland, Frankrig, Canada og Polen, før Danmark kommer ind på ranglisten.

Læs alle 20 fakta her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.