pigs-in-factory-farm
Svin i lange baner trods manglende indtjening.

Trods årelange økonomiske underskud på produktionen af svinekød i EU stiger bestanden af svin stadig. Resultatet af december-tællingen for 20 EU-lande viser samlet en total bestand af svin, der ligger 1,2 pct. højere end for et år siden. For bestanden af søer og drægtige søer er der stigninger på henholdsvis 0,6 og 1,4 pct.

Stigningen i den samlede avlsbestand i EU kan i høj grad forklares med, at der fra Spanien er indberettet en overraskende stor stigning i landets avlsbestand.

Også de danske svinefabrikanter øger bestanden trods den elendige økonomi i erhvervet. Ifølge Danmarks Statistik voksede den totale svinebestand i 2014 med 2,5 pct. og fratrækkes slagtesvin var væksten på hele 3,8 pct. Tallene viser, at nedlukningen af eksporten til Rusland fra midt i 2014 ikke har ført til den mest hensigtsmæssige begrænsning af svineproduktionen, og resultatet har da også været overproduktion med faldende priser til følge.

PLA-Horsens-Årsrapport
Mens de europæiske svinefabrikanter sætter penge til år efter år, skovler deres amerikanske konkurrenter penge ind. Foto: Danish Crown.

De amerikanske svinefabrikanter har også sat turbo på produktionen, men deres investeringer er båret af rekordhøje priser på det amerikanske marked. Hvor det amerikanske landbrugsministerium, USDA, i sin januar-rapport forventede en stigning i produktionen på 4,6 pct. i 2015, forventer USDA nu i sin februarrapport, at den amerikanske produktion af svinekød i 2015 vil ligge 5,5 pct. højere end 2014.

Den stigende produktion er en følge af, dels en øget ekspansion af antallet af søer efter en rekordindtjening i 2014, og dels en forventet mindre negativ effekt på produktionen fra PEDv i 2015. Den frygtede svinesygdom, PEDv,  er mindsket betydeligt i forhold til samme måneder sidste år. Samtidig rapporteres også om fald i dødeligheden ved smitte, der skyldes en større immunitet i bestanden.

evr_2D00_pig2
Kun en brøkdel af de mange millioner svin holdes i overensstemmelse med deres natur.

Den danske svineindustri har hidtil været forskånet for PED, men test på et britisk laboratorium har nu bekræftet, at den type PEDv, som er fundet i Ukraine, er den samme dødelige type PEDv, der har ramt amerikansk svineproduktion i 2013 og 2014, og som ramte Kina tilbage i 2011 og 2012, så den smitsomme sygdom er undervejs mod EU.

Det er første gang denne type virus er fundet i Europa. Ved de øvrige tilfælde af PEDv i Europa – i bl.a. Tyskland og Holland – har der været tale om en mildere form.

Comments are closed.