20.000 grise dør i seneste kæmpe brand på industrilandbrug i Holland

Ingen dyr blev reddet ud under kæmpebranden.

Omkring 20.000 grise er døde i en brand på en industrigård nær landsbyen Erichem i Gelderland, hvilket er den anden store gårdbrand i juli måned i år. Det skriver DutchNews.nl 28. juli 2017.

Branden brød ud i de fire to-etagers stalde, hvor grisene var opbevaret, og det lykkedes ikke brandmænd at redde nogen dyr, meddeler nyhedsbureauet ANP. Tidligere i juli døde næsten 80.000 høns i en anden gårdbrand.

Videoklip fra branden.

200.000 døde industridyr i år

Dyrevelfærdsgruppen Wakker Dier siger, at aldrig før er så mange grise døde i en enkelt brand. Organisationen noterer løbende antallet af dødsfald ved brande i industrilandbrug, og det viser, at næsten 200.000 dyr er døde i år allerede. Det betyder, at 2017 sandsynligvis vil blive det værste år for industrilandsbrugsbrande siden 2011, hvor 319.000 grise og høns blev dræbt.

Selvom man i 2014 introducerede højere sikkerhedsstandarder, er mange ældre lader stadig meget farlige, siger organisationen. Desuden behøver nye stalde ikke have ordentlige sprinklersystemer eller røgalarmer.

Politi afspærrede området. Videoklip fra branden.

Nej til bedre brandsikring

Det hollandske dyrevenlige parti PvdD stillede et forslag til parlamentet i begyndelsen af juli, der kræver bedre brandsikkerhed hos industrigårdene, men det fik ikke nok støtte. De tre kristne partier og to liberale partier (D66 og VVD) stemte imod.

Esther Ouwehand, PvdD.

PvdD parlamentarikeren Esther Ouwehand sagde, at hendes parti atter vil forsøge at skabe forbedringer i lovgivningen på industrilandbrugsområdet efter sommerferien.

Opdatering: 31.7.2017: Det har vist sig, at ejeren af ovenstående gård, svineproducent Adriaan Straathof, tidligere er blevet forbudt at holde grise i Tyskland, pga. de dårlige forhold han holdt grisene under, og han har fået adskillige bøder i Holland.

Straathof menes også at eje flere grisefarme i Ungarn. Ifølge nyhedsmediet NRC er han den største grisebonde i Europa.

Lokale har også i flere år klaget over lugten fra gården.

Oversættelse og bearbejdning: Addie Hansen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.