40 mio. kr. til “bestikkelse” af kyllingefabrikanter

Merrild_kyllinger

Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild (billedet) er blandt de fabrikanter, der tilbydes 40 mio. kr. for at behandle deres kyllinger en smule bedre.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) øger nu sin “hjælp” til agroindustrien med 40 mio. kroner til kyllingeopdrættere. Det fremgår af en strategisk pressemeddelelse 1. påskedag 20. april 2014 fra den kyllingeglade dyreven.

Dagens tilskud til staldbyggeri bringer ministerens samlede gavebod til svineproducenter, kalvefabrikanter og kyllingeopdrættere op på 290 mio. kr. siden december 2013. De 40 mio. kr. er taget fra Landdistriktmidlerne, der ellers fortrinsvis er beregnet på at højne livskvaliteten for befolkningen på landet.

Ifølge pressemeddelsen påstås de 40 mio. kr. at resultere i “påskekyllinger med mindre stress, hønsefødder med sunde trædepuder og færre udledninger af ammoniak og CO2”. Fødevareministeren skriver videre i sin pressemeddelelse, at ”klima, miljø og dyrevelfærd er tre vigtige prioriteter for regeringen”, og derfor er han “glad for, at kunne give den her håndsrækning til fjerkræbranchen, der i øjeblikket råber på flere investeringer”. 

Kyllingeopdrætterne kan søge penge til varmevekslere, der kan nedbringe energiforbruget i staldene og avancerede computersystemer, der forbedrer klimaet og forholdene for hønsene, så de ikke får ødelagt deres trædepuder. Indsatserne giver samlet set mere miljø, bedre økonomi, bedre dyrevelfærd og gør også staldene til mindre usunde arbejdspladser at opholde sig i for medarbejderne, påstår ministeren.

”De projekter, der bliver givet penge til viser, at dyrevelfærd og miljøtiltag sagtens kan gå hånd i hånd med god konkurrenceevne. Hvis vi kan passe bedre på hønsenes fødder, kan vi også eksportere dem til Kina, hvor den købedygtige middelklasse vokser med raketfart og gerne vil købe danske delikatesser,” siger Dan Jørgensen.

Blandt de kyllingeopdrættere, der kan se frem til at få en bid af kagen, er formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild. Udover at være minkfarmer driver Merrild også en kyllingefabrik. Se ham fortæller om sin kyllingeproduktion i Landbrug & Fødevarers TV-serie om “Dyrebørn”.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.