Miljøminister Magnus Heunicke (S) fra 15. december 2022. Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds fra 13. november 2007. Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, Aarhus, 2002. Student, Næstved Gymnasium, fra 1992-1995. Født 28. januar 1975 i Næstved, søn af borgmester Henning Jensen og specialklasselærer Inger Heunicke.

Dette åbne brev til den nyvalgte miljøminister Magnus Heunicke er skrevet af Anette Harbech Olesen, der driver bloggen Mad for Livet. Hjælp med at sprede den indtrængende opfordring ved at dele teksten.

Kære Magnus Heunicke,

I mere end 18 år har Anette Harbech Olesen blogget om mad og sundhed på MadforLivet.com, hvor man kan få inspiration til et sundere liv gennem mere end 1000 opskrifter og artikler, helt gratis. Sund mad er hendes hjertesag, og hun er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for vores helbred og velvære. Anette har mere end 43.000 følgere på facebook.

Overalt i Danmark er vores drikkevandsboringer forurenet af sundhedsskadelige PFAS-kemikalier. Både grundvandet, drikkevandet, havvandet, søvandet og regnvandet er forurenet med de stærkt toksiske PFAS-stoffer. Det er helt uhørt, at det har fået lov at komme så vidt. Vi og I har kendt til disse problematikker i årevis, og ingen af jer ansvarlige politikere har grebet ind. Nu blev det dig, der ”vandt” opgaven med at rette op på forurenet drikkevand, jord og hav med meget mere. Jeg håber, at du i denne alvorlige sag vil lytte til dem, der virkelig har forstand på disse sager, eksempelvis professor Philippe Grandjean, for dette er alt for farligt at overlade til lobbyister og populistiske dagsordener. Her taler vi nemlig om det dyrebareste af alt; befolkningens og kommende generationers sundhed.

Igennem de seneste fem år har regeringen tilladt en firedobling af forbruget af PFAS i industrien. PFAS stoffer, som vi i mere end 15 år har vidst var stærkt sundhedsskadelige og potentielt kræftfremkaldende. Vi står nu i en situation, hvor vi mange steder i landet ikke kan drikke – eller ønsker at drikke – vores vandhanevand, vi skal være varsomme med at bade og spise fiskene fra søerne og havene, og vi skal lade være med at bruge slip-let pander, køkkenudstyr, emballager, tekstiler, møbler, bilinventar, tæpper og meget mere i vores dagligdag. Hvad tænker I dog på?

Du oplyser, at en national handlingsplan er på tegnebrættet. Jeg skriver til dig, fordi jeg nu inderligt håber, at der er tale om en gennembearbejdet plan, der reelt hjælper, og ikke noget, der bare tilnærmelsesvist minder om det forkastelige udspil, som en samlet rød blok fremlagde dagen før valget. Mage til makværk skal man nemlig lede længe efter. At bilde befolkningen ind, at man kan ”redde” grundvand og drikkevand ved at beskytte mod sprøjtning på områder, hvor man borer efter drikkevand, er en løgn så stor, at jeg næsten ikke kan rumme det. Det kan muligvis have effekt om tyve eller tredive år, men lige nu er det helt andre tiltag, der er behov for.

Her taler vi om det dyrebareste af alt; befolkningens og kommende generationers sundhed. Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Puder af PFAS og pesticider er vej ned igennem jordlagene, I ved det godt, men I er ikke meget for at indrømme det. Det problem skal løses før noget som helst andet, for drikkevandskvaliteten bliver kun værre i de kommende år, og det skal løses.

Det er derfor bydende nødvendigt, at vi går i front her i Danmark, og forbyder PFAS omgående. Vi har før gået enegang i EU, eksempelvis i sagen med transfedtsyrer. Det har reddet mange menneskeliv. Det samme kan vi gøre NU med PFAS.

Dernæst haster det med at få ændret loven om drikkevand, så det centralt kan vedtages, at vores drikkevand renses, før det sendes ud til os allesammen. Det er eneste ansvarlige vej. Metoden til rensning har vi, og den er effektiv og allerede sat i gang flere steder i Danmark, blandt andet på Fanø. Det virker, og processen renser vandet 100% for PFAS og pesticider. Det kræver blot en lovændring, politisk vilje og penge at indføre denne form for rensning af vores drikkevandet, men da det er vores sundhed og helbred det handler om, så må og skal det prioriteres.

Du må handle NU og ikke om et eller to år. Det her er et alvorligt problem, som I har ignoreret i årtier, og som I må få løst på allermest ansvarlige vis.

I håbet om en gennembearbejdet og effektiv handlingsplan

Anette Harbech Olesen

https://www.facebook.com/harbecholesen

Bannerbillede: Familien ved havet. Foto: Natalya Zaritskaya/Unsplash

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Kim Houmøller

  At man fortsat sætter borgernes helbred på spil er simpelthen ubegribeligt. Et folketing som ikke griber ind er helt uegnet på tinge

 2. Holger Øster Mortensen

  – som mange bønder ynder at sige: “Vi dyrker rent drikkevand på vores marker”. Hvor kynisk har man lov at være?

  • Man kan ikke forbyde PFAs.
   Det er ikke et veldefineret stof. Der er et sammensurium af alt muligt.

 3. Erik Arvin

  Anette Harbech Olesen (AHO) opfordrer miljøministeren til at få standset brugen af PFAS hurtigst muligt. Det kan man kun være enig i. Men resten af det åbne brev er en gang forvirring, så jeg synes bestemt ikke, at teksten skal dels videre.
  AHO skriver følelsesmæssigt, at Rød Bloks forslag før valget om at beskytte grundvandet er et “forkasteligt udspil”, noget “makværk”, og “en løgn så stor, at jeg næsten ikke kan rumme det”. Men lige efter skriver AHO, “at puder af PFAS og pesticider er på vej ned gennem jordlagene”. Ja, nemlig, men var det så ikke på tide at få det stoppet, som foreslået af Rød Blok? Det hænger ikke sammen.
  Og så skriver AHO, at der skal gennemføres en lov, så det bliver muligt at rense forurenet drikkevand. Men AHO er dårligt orienteret, Den nuværende lovgivning tillader at rense forurenet grundvand for kemikalier, hvis det er nødvendigt. Det foregår adskillige steder i Danmark. Den diskussion er vi for længst forbi!

Skriv en kommentar