Arla stopper højere betaling til svenske mælkeproducenter

40 øre ekstra per liter til landmændene – det foreslog de svenske mælkeproducenter i Arla for at få enderne til at mødes bedre. Men forslaget blev stoppet af Arla-ledelsen. Det skriver svt.se, 11. november 2015.

arlakannan_arlasetopp_620x300_v1I skyggen af den svenske mælkekrise – hvor mere end en mælkegård lukkede om dagen i Sverige sidste forår, fremsatte en gruppe Arla-landmænd i det vestlige Sverige et forslag om, at Arla skulle øge prisen på de særlige produkter i serien med Sverigekannan. Sverigekannan blev lanceret sidste forår og er nu tilgængelig på en bred vifte af Arla-produkter. Etiketten garanterer, at mælken er fra svenske Arla landmænd.

Ifølge forslaget skulle de ekstra penge gå til svenske Arla-landmænd, der i dag udgør knap 3.200 af det samlede antal Arla-landmænd i Europa – der er omkring 12.750 i syv forskellige lande.

– Vi ønskede en krone ekstra på hvert produkt med Sverigekannan på. Det havde genereret 40-45 øre pr liter mælk til landmanden, siger Bibbi Johansson, der er mælkeproducent uden for Trollhättan.

BibiJohansson

Mælkeproducent Bibi Johansson.

Ifølge Bibbi Johansson havde de ekstra penge betydet meget for de Arla-landmænd, der kæmper med økonomien. I dag taber de fleste Arla-landmænd over en krone på hver liter mælk, der produceres.

Forslaget, der fik støtte blandt mange landmænd, blev præsenterede flere gange for Arla ledelsen i løbet af sommeren. Men ledelsen i mejerigiganten sagde stop.I et internt brev til aktionærerne, skriver bestyrelsesformand Åke Hantoft:

Åke Hantoft i LaholmArla

Bestyrelsesformand Åke Hantoft har sagt nej til ekstraprisen.

“Bestyrelsens holdning til dette spørgsmål er klar: det er ikke den rette vej at gå i Arla. En stemme og en mælkepris er et af de mest grundlæggende principper i vores kooperativ. “

De gruppe Arla-landmænd, der fremsatte forslaget har endnu ikke opgivet at få Arla-ledelsen til at ændre holdning.

– Det er meget frustrerende ikke at få en del af, hvad kunder og forbrugere ønsker at betale i dag. Arla må gøre noget! sagde Bibbi Johansson.

Læs hele artiklen.

Andre populære indlæg:

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.