40 øre ekstra per liter til landmændene – det foreslog de svenske mælkeproducenter i Arla for at få enderne til at mødes bedre. Men forslaget blev stoppet af Arla-ledelsen. Det skriver svt.se, 11. november 2015.

arlakannan_arlasetopp_620x300_v1I skyggen af den svenske mælkekrise – hvor mere end en mælkegård lukkede om dagen i Sverige sidste forår, fremsatte en gruppe Arla-landmænd i det vestlige Sverige et forslag om, at Arla skulle øge prisen på de særlige produkter i serien med Sverigekannan. Sverigekannan blev lanceret sidste forår og er nu tilgængelig på en bred vifte af Arla-produkter. Etiketten garanterer, at mælken er fra svenske Arla landmænd.

Ifølge forslaget skulle de ekstra penge gå til svenske Arla-landmænd, der i dag udgør knap 3.200 af det samlede antal Arla-landmænd i Europa – der er omkring 12.750 i syv forskellige lande.

– Vi ønskede en krone ekstra på hvert produkt med Sverigekannan på. Det havde genereret 40-45 øre pr liter mælk til landmanden, siger Bibbi Johansson, der er mælkeproducent uden for Trollhättan.

BibiJohansson
Mælkeproducent Bibi Johansson.

Ifølge Bibbi Johansson havde de ekstra penge betydet meget for de Arla-landmænd, der kæmper med økonomien. I dag taber de fleste Arla-landmænd over en krone på hver liter mælk, der produceres.

Forslaget, der fik støtte blandt mange landmænd, blev præsenterede flere gange for Arla ledelsen i løbet af sommeren. Men ledelsen i mejerigiganten sagde stop.I et internt brev til aktionærerne, skriver bestyrelsesformand Åke Hantoft:

Åke Hantoft i LaholmArla
Bestyrelsesformand Åke Hantoft har sagt nej til ekstraprisen.

“Bestyrelsens holdning til dette spørgsmål er klar: det er ikke den rette vej at gå i Arla. En stemme og en mælkepris er et af de mest grundlæggende principper i vores kooperativ. “

De gruppe Arla-landmænd, der fremsatte forslaget har endnu ikke opgivet at få Arla-ledelsen til at ændre holdning.

– Det er meget frustrerende ikke at få en del af, hvad kunder og forbrugere ønsker at betale i dag. Arla må gøre noget! sagde Bibbi Johansson.

Læs hele artiklen.

Comments are closed.