Covid-19: Hvor tæt er verdenen på en vaccine mod coronavirus?

Sådan ser situationen ud pr. 20. juli 2020 ifølge WHO

En coronavirus-vaccine, der er udviklet af University of Oxford, har med succes udløst en stærk immunrespons i forsøg med 1.077 mennesker. Det videnskabelige tidsskrift The Lancet offentliggjorde de utroligt lovende resultater af fase I/II-forsøg, og de har givet anledning til håb om, at en sikker, effektiv og tilgængelig vaccine kan opnås for at bidrage til at afslutte pandemien. Forsøget provokerede en T-celle-respons inden for 14 dage efter vaccination og et antistofrespons inden for 28 dage.

Niall McCarthy

Det skriver Niall McCarthy, 21. juli 2020, for statista.com.

Allerede før disse tests er der indgået forpligtelser til at levere over 2 milliarder doser af vaccinen til Storbritannien, USA, Europas vaccine-alliance ”Coalition for Epidemic Preparedness”, Gavi the Vaccine Alliance og Serum Institute of India. Vacciner tager normalt år at udvikle, men University of Oxford har arbejdet med deres nuværende projekt i et hidtil uset tempo. Det er en af ​​over 140 Covid-19-vaccinkandidater, der opregnes af Verdenssundhedsorganisationen WHO, ifølge The Guardian, og flere er allerede i gange med avanceret testning.

Data viser, at hovedparten af ​​kandidaterne befinder sig i den prækliniske fase med testning, hvor vaccinen gives til dyr for at se, om den udløser en immunrespons. Nitten befinder sig i fase I-forsøg, hvor den administreres til en lille gruppe mennesker for at afgøre, om den er sikker. Elleve er i fase II, hvor vaccinen gives til hundreder af mennesker for at evaluere yderligere sikkerhedsproblemer såvel som dosering.

Den sidste fase er fase III, hvor tre vacciner i øjeblikket befinder sig i, og det involverer tusinder af mennesker, der modtager vaccinen, for at fjerne enhver endelig sikkerhedsfrygt, især i betragtning af bivirkninger. Oxford University’s vaccine havde ikke farlige bivirkninger, men 70 procent af deltagerne i forsøget oplevede en hovedpine eller feber, som forskerne dog sagde kan klares med paracetamol.

Data fra Centers for Disease Control and Prevention viser netop, hvor effektiv vaccination har været til udryddelse af større sygdomme i USA. Tag kopper som et eksempel. I det 20. århundrede var kopper ansvarlig for 29.000 sygdomstilfælde i gennemsnit årligt, men i 2019 blev der ikke registreret nogen tilfælde, et fald på 100 procent. Selvom mæslinger har oplevet en mindre genopblussen i de senere år (på grund af beslutninger fra vaccine-modstandere), er sygdommens sygelighed (antal) ikke nær gennemsnitlige årlige højder i det 20. århundrede, hvor en halv million mennesker blev inficeret. Mæslingers forekomst er faldet med mere end 99 procent på grund af vaccinationer sammen med en hel række andre sygdomme som kikhoste, fåresyge, røde hunde, kopper, polio og difteri.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.