DanJorgensen2
Manden med den entomologiske sprogbrug.
JelvedSoren_Gade
Manden, der strikkede tallene sammen.

 

“Flueknepperi”.

Det var, hvad en frustreret fødevareminister Dan Jørgensen (S) kaldte det, da Altinget.dk i et interview spurgte ind til Jørgensens lettere upræcise brug af statistik om landbrugets eksport.

I en kronik i Politiken med overskriften ‘Vækst og bæredygtighed går hånd i hånd’ slog den nyudnævnte minister kort før jul fast, at de danske landmænd i dag skaffer “rekordhøje eksportindtægter på 148 milliarder kroner til kongeriget”.

Tallet stammer fra Landbrug & Fødevarers statistik over den såkaldte fødevareklynges samlede eksport i 2012 og går også igen på allerførste side i regeringens vækstplan for fødevarer.

Dan J. – og regeringen – havde ladet sig narre til at bruge tallet 148 mia. som resultatet af danske landmænds eksport. Det var forkert. Det  korrekte tal var 72 mia. Om den slags fejltagelser kan fejes af banen med en henvisning til tovingede insekters formeringsadfærd, bør den enkelte nok afgøre med sig selv.

Fakta er, at 2012 er det første år, hvor Landbrug & Fødevarer har lavet sin egen opgørelse over fødevareklyngens eksport. Fakta er også, at samme år tiltrådte den forhenværende Venstre-politiker Søren Gade som “overlobbyist” for Landbrug & Fødevarer. Formelt er hans titel direktør, men han lægger ikke skjul på, hvad hans opgave går ud på.

At tilskrive landmændende fødevareklyngens samlede eksportindtægter er dog i bedste fald en misforståelse af, hvad statistikken reelt dækker over. Landbrugets produktion fylder meget, men også ganske mange andre brancher er taget med.

Eksempelvis tæller alene fisk og skaldyr for over 18 milliarder kroner, mens eksporten af maskiner til jordbrug med mere står for omkring 5,5 milliarder kroner. Og så dækker maskiner til næringsmiddelindustrien som eksempelvis køle- og fryseskabe knap 3,9 milliarder kroner.

Landbrugets egne tal for eksport og beskæftigelse dominerer i debatten om erhvervets samfundsøkonomiske rolle. Altinget.dk giver 20. februar et indblik i, hvad ‘fødevareklyngen’ egentlig dækker over.

Comments are closed.