Landmænd står for samtlige sager om svindel med EU-midler sidste år, og de danske landmænd er blandt de største syndere, når det drejer sig om svindel med EU-midler. Hverken direktør Søren Gade eller formanden Martin Merrild fra landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer har dog lyst til at kommentere den voldsomme svindel, skriver metroexpress, 8. september 2014.
En rapport fra EU’s antisvindelenhed, Olaf, viser, at Danmark i 2013 havde 66 sager om svindel med EU-midler. Tilsammen udgjorde sagerne et beløb på 19 millioner kroner. Antallet af svindelsager i EU er næsten tredoblet fra 2012 til 2013, står der i rapporten.
Denne stigning skyldes hovedsageligt fire medlemsstater, Bulgarien, Danmark, Italien og Rumænien, der står for 75 procent af alle uregelmæssigheder, der bliver behandlet som svindel i 2013, lyder det i rapporten.
I Danmark handler alle sagerne om svindel med landbrugsstøtte, og det får nu Enhedslisten til at reagere.
– Vi er endt som den dårlige elev i klassen. Og fødevareministeren må straks svare på, hvordan han rydder op i svindelen, der jo desværre også skader miljøet, siger Nicolaj Villumsen fra Enhedslisten til avisen.
Ifølge Natur- og Erhvervsstyrelsen handler alle 66 sager fra Danmark om landmænd, der har snydt med afgifter og fået gødning, der ikke indgår i landbrugets forbrug.
– Det er en sag, der ikke er afsluttet endnu, og hvor der stadig dukker ting op. Den involverede over 100 landmænd, og derfor bonner den voldsomt ud i den her statistik, siger enhedschef i Natur- og Erhvervsstyrelsen Hans Jørgen Langfrits til metroxpress.
I perioden fra 2009 til 2013 har Danmark i alt 118 sager, hvilket er over 15 gange flere sager end for eksempel Sverige har haft i samme periode. For de danske landmænd får de mange sager imidlertid ingen økonomiske konsekvenser, da det er sædvane i Fødevareministeriet, at skatteyderne dækker tilbagebetalingerne i EU-svindelsager.
Metroxpress har uden held forsøgt at få en kommentar fra landbrugets primære organisation Landbrug & Fødevarer.