Farlige kemikalier påvist i børns engangsbleer

Ifølge de franske sundhedsmyndigheder er de mange uønskede kemikalier i engangsbleer. Foto: Wikipedia.

De franske nationale sundhedsmyndigheder, ANSES, siger, at man har fundet kemikalier i babybleer, der overstiger grænseværdierne. Blandt fundene er rester af glyphosat, der er aktivstoffet i sprøjegifte som Roundup. Det fortæller engelske BBC, den 21. januar 2019.

Prøver har afsløret niveauer over grænseværdierne for kemiske stoffer, der potentielt er farlige for menneskers sundhed. Desuden påvistes der lavere indhold af andre stoffer, herunder det kontroversielle ukrudtsmiddel glyphosat.

Ifølge franske ANSES er deres bletests de første af denne type i verden. Resultaterne har krævet en hurtig indsats fra myndighederne, der har måtte “overveje de mulige risici, som disse kemikalier kan udgøre” for babyer.

Sundhedsminister Agnés Buzyn.

Frankrigs sundhedsminister Agnès Buzyn udtaler dog, at der er “ingen alvorlig eller umiddelbar risiko” for babyers sundhed.

“Vi skal selvfølgelig fortsætte med at bruge bleer til vores babyer. Vi har gjort det i mindst 50 år,” sagde hun til nyhedsbureauet AFP.

Men i en fælles erklæring fra de franske sundheds-, finans- og miljøministre lyder det, at den franske regering har givet bleproducenterne 15 dage til at fremlægge en handlingsplan for at slippe af med de giftige stoffer.

Sundhedsminister Agnés Buzyn udtaler, at regeringen kun vil acceptere en periode på op til seks måneder for at få ændret produktionsmetoderne.

Hvad blev der fundet i prøverne

Undersøgelsen blev udført på en række forskellige mærker af engangsbleer, der kan købes på det franske marked.

Rapporten nævner ikke de varemærker, der blev testet, ud over at sige, at udvalget var repræsentativt for det franske marked. Nogle af blemærker, der forhandles i Frankrig, sælges også i andre lande.

Ifølge amerikanske NGO’er er der tidligere påvist glyphosat i ammende kvinders brystmælk.

Under hvad, der kaldtes “realistiske brugsbetingelser”, påviste man i undersøgelsen en række farlige kemikalier, der kunne overføres gennem urin, og for eksempel komme i langvarig kontakt med barnets hud.

Nogle af kemikalierne var tilsat med vilje, “som parfumer, der kunne forårsage hudallergier”, sagde Anses.

Andre kemikalier stammede sandsynligvis fra forurenede materialer eller som et resultat af fremstillingsprocessen.

Blandt de kemikalier, der blev fundet over sikkerhedsgrænserne, var parfumerne Lilial og Lyral samt aromatiske kulbrinter, dioxiner og furaner.

Glyphosat blev også anført i agenturets rapport, men på lave niveauer. Glyphosat er særskilt interessant i Frankrig, hvor sprøjtegifte med dette aktivstof vil være forbudt fra 2021. Stoffets forekomst i bleer forårsagede derfor store overskrifter i Frankrig, da rapporten blev udgivet

Læs hele artiklen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.