Ifølge de franske sundhedsmyndigheder er de mange uønskede kemikalier i engangsbleer. Foto: Wikipedia.

De franske nationale sundhedsmyndigheder, ANSES, siger, at man har fundet kemikalier i babybleer, der overstiger grænseværdierne. Blandt fundene er rester af glyphosat, der er aktivstoffet i sprøjegifte som Roundup. Det fortæller engelske BBC, den 21. januar 2019.

Prøver har afsløret niveauer over grænseværdierne for kemiske stoffer, der potentielt er farlige for menneskers sundhed. Desuden påvistes der lavere indhold af andre stoffer, herunder det kontroversielle ukrudtsmiddel glyphosat.

Ifølge franske ANSES er deres bletests de første af denne type i verden. Resultaterne har krævet en hurtig indsats fra myndighederne, der har måtte “overveje de mulige risici, som disse kemikalier kan udgøre” for babyer.

Sundhedsminister Agnés Buzyn.

Frankrigs sundhedsminister Agnès Buzyn udtaler dog, at der er “ingen alvorlig eller umiddelbar risiko” for babyers sundhed.

“Vi skal selvfølgelig fortsætte med at bruge bleer til vores babyer. Vi har gjort det i mindst 50 år,” sagde hun til nyhedsbureauet AFP.

Men i en fælles erklæring fra de franske sundheds-, finans- og miljøministre lyder det, at den franske regering har givet bleproducenterne 15 dage til at fremlægge en handlingsplan for at slippe af med de giftige stoffer.

Sundhedsminister Agnés Buzyn udtaler, at regeringen kun vil acceptere en periode på op til seks måneder for at få ændret produktionsmetoderne.

Hvad blev der fundet i prøverne

Undersøgelsen blev udført på en række forskellige mærker af engangsbleer, der kan købes på det franske marked.

Rapporten nævner ikke de varemærker, der blev testet, ud over at sige, at udvalget var repræsentativt for det franske marked. Nogle af blemærker, der forhandles i Frankrig, sælges også i andre lande.

Ifølge amerikanske NGO’er er der tidligere påvist glyphosat i ammende kvinders brystmælk.

Under hvad, der kaldtes “realistiske brugsbetingelser”, påviste man i undersøgelsen en række farlige kemikalier, der kunne overføres gennem urin, og for eksempel komme i langvarig kontakt med barnets hud.

Nogle af kemikalierne var tilsat med vilje, “som parfumer, der kunne forårsage hudallergier”, sagde Anses.

Andre kemikalier stammede sandsynligvis fra forurenede materialer eller som et resultat af fremstillingsprocessen.

Blandt de kemikalier, der blev fundet over sikkerhedsgrænserne, var parfumerne Lilial og Lyral samt aromatiske kulbrinter, dioxiner og furaner.

Glyphosat blev også anført i agenturets rapport, men på lave niveauer. Glyphosat er særskilt interessant i Frankrig, hvor sprøjtegifte med dette aktivstof vil være forbudt fra 2021. Stoffets forekomst i bleer forårsagede derfor store overskrifter i Frankrig, da rapporten blev udgivet

Læs hele artiklen.

Visited 10 times, 4 visit(s) today

Comments are closed.