Forbruget af elektronik presser miljøet mere og mere

refurb_infographic_for-webDet er et velkendt faktum, at vi har et stigende forbrug af elektroniske produkter. Computere, telefoner, tablets osv skiftes ud oftere og oftere, samtidig med at flere og flere på kloden kobles online.

Det har mange konsekvenser for både jorden og dens indbyggere. Det kræver enormt mange ressourcer at producere den mængde IT udstyr som efterspørges, og det bliver farligere og farligere at udvinde de mineraler og råstoffer, som der i dag bruges til at producere computere og skærme.

Der produceres årligt 50 millioner tons affald fra elektronik. Det er et svimlende stort tal. For at gøre det en smule mere håndgribeligt svarer det til vægten af 955 Titanic skibe, der som bekendt er et enormt skib på hele 269 meter.

Virksomheden Refurb.dk ved Århus, som arbejder med genbrug af computere, har lavet denne grafik, som viser nogle globale nøgletal omkring IT og miljøet.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.