Fra Japan til Amerika: Fukushima skal holdes hemmeligt

FukushimaRalphNader

Ralph Nader er en mangeårig forbruger-advokat, der to gange har været amerikansk præsidentkandidat for De Grønne.

CounterPunch, Weekend 24-26 januar 2014

Af Ralph Nader

I december 2013 hamrede de regerende japanske koalitions-partier en lov om beskyttelse af statshemmeligheder igennem parlamentet.

I henhold til lovens bestemmelser er det alene regeringen, der beslutter, hvad der er statshemmeligheder. Offentligt ansatte og andre, som videregiver “hemmeligheder”, kan fængsles i op til 10 år. Journalister, der fanges i nettet af denne uklart definerede lov, kan fængsles i op til 5 år.

Regeringens embedsmænd er foruroligede over de konstante afsløringer af deres slaphed og manglende kontrol med de tilsynsførende embedsmænd, både før og efter atomkraftkatastrofen i 2011 på Fukushima-værket, der ejes af den private koncern Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Fukushima-meltdown-prevailing-winds1Uge efter uge  dukker der rapporter op i pressen, der afslører alvoren i udslippet af det forurenede vand fra det utilgængelige radioaktive materiale dybt inde i disse reaktorer og behovet for at stoppe yderligere forgiftning af jord, fødevarer og havet fra de beskadigede reaktorer. Officielt vurderes det, at det kan tage op til 40 år at rydde op.

Drakoniske regler for tavshedspligt blandt statsansatte og lynlovgivning på tværs af sædvanlige demokratiske procedurer er dårlige varsler om mindre frihed for den japanske presse og mindre frihed til at protestere for det japanske folk . Pressefrihed og en livlig debatkultur (skarpt begrænset af Japans Parlament 5. december 2013) er de værdier, demokratiet er bygget på.

(forts.)

Læs hele historien her. Læs også om  US-lovgivningen, der gør det ulovligt at afsløre svinefabrikker.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.