Giftrester i tre ud af fire danske jordbær – nul i de økologiske

Fristende? men med giftrester i hvert tredje bær.

Konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder op til 22 forskellige sprøjtemidler, og kun en tredjedel bliver skyllet af under den kolde hane. Det skriver Politiken 26. maj 2017.

Årets første danske drivhusjordbær har været i butikkerne siden midten af april, og hvis vejret arter sig, kan vi vente de første røde bær dyrket under åben himmel i handlen omkring 1. juni. Men når vi finder flødekanden frem og samles om sommerens yndlingsdessert, ryger der mere indenbords end bare vand, E-vitamin, kalcium og smagen af solskin.

Hver tredje danske jordbær indeholder også rester af sprøjtegifte, viser den nyeste rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens Pesticidkontrol. I stikprøverne er der fundet sprøjtegiftrester i 74 procent af de konventionelt dyrkede danske jordbær, og lægger man i stedet udenlandske bær i indkøbskurven, gælder det hele 86 procent.

Mængderne af giftrester i både de danske og udenlandske jordbær holder sig under de tilladte grænser, og Fødevarestyrelsens anbefalinger lyder fortsat, at det er langt sundere at spise sprøjtet frugt og grønt end ikke at spise frugt og grønt.

Jordbær er enormt populære som sommerspise bandt danskerne. Foto: Peter.

»Vi oplever et ønske hos danskerne om at få færre pesticider ind med kosten. Vi har lavet beregninger på vores samlede indtag af pesticider og fundet ud af, at hvis man udelukkende spiser dansk frugt og grønt, der hvor man har mulighed for det, så halverer man faktisk sit pesticidindtag. Samlet set, med den viden vi har i dag, er der ikke noget at frygte, men der er jo ingen, der direkte gerne vil have pesticider i sine fødevarer«, siger Gudrun Hilbert, der er civilingeniør i Fødevarestyrelsen og har været med til at udfærdige den seneste pesticidrapport.

Hun råder til, at man skyller de sprøjtede jordbær grundigt i koldt vand for at fjerne både rester af jord, bakterier og giftstoffer.

Selv om man skyller, slipper man dog ikke helt for giftstofferne. DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvor mange sprøjtegiftrester, det er muligt at vaske af æbler, jordbær og vindruer. For jordbær gælder det, at omkring en tredjedel af sprøjtegiftresterne forsvinder, når man skyller dem. Andre bliver siddende på bærret, mens yderligere andre er optaget i selve planten og derfor ikke kan fjernes.

Jens Juul Nielsen, Coop, siger, at danske landmænd ikke magter at levere tilstrækkelig mange giftfrie jordbær i forhold til efterspørgslen.

Mangel på økologiske jordbær
Pesticidkontrollen har hverken fundet sprøjtegiftrester i de danske eller de udenlandske økologiske jordbær. Derfor er det her, man skal lægge sine indkøb, hvis man ønsker helt at undgå sprøjtegifte.

For forbrugerne er valget bare ikke nær så let i praksis som i tanken. Mængden af økologisk dyrkede jordbær i butikkerne er stadig markant mindre end de konventionelle.

Hos Coop oplyser kommunikationsdirektør Jens Juul Nielsen, at det er svært at følge med kunders efterspørgsel på økologiske jordbær til koncernens Irma-, Kvickly-, Brugsen- og Fakta-butikker. Jordbæravlerne producerer ganske enkelt ikke tilstrækkeligt mange økobær til at mætte markedet.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.