Gravide smittes i stigende omfang med svine-MRSA i Nordjylland

Gravid

Stadig flere må føde MRSA-smittede børn i det svinetunge Nordjylland.

Fagforeningen 3F er forarget over, at der er sket en fordobling i antallet af gravide, der får konstateret svine-MRSA i Nordjylland. Udviklingen er stærkt bekymrende, og indsatsen mod svine-MRSA har været for dårlig, lyder det fra fagforeningen 3F. Det skriver DR.dk, 15. juli 2015.

– Det her handler i høj grad om oplysning og vejledning til, hvordan man skal forholde sig. Og der mener jeg helt sikkert, at branchen kunne have gjort noget mere, siger Vagn Henriksen, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F, der repræsenterer ansatte i landbruget.

vagn_henriksen

Vagn Henriksen, 3F.

Det er primært kvinder, der enten selv arbejder med svin, eller som bor sammen med mænd, der arbejder med svin, der får konstateret MRSA-bakterien. Smittefaren er veldokumenteret og bekræftet af bl.a. Statens Serum Institut, der oplyser, at svine-MRSA kan overføres ved kønslig aktivitet.

Fra 2013 til 2014 steg antallet af gravide i Nordjylland med den smitsomme svinebakterie fra 10 til 19. I år ser det ud til at stige endnu mere. Nu har Folketinget vedtaget en handleplan, men det er tvivlsomt, om den vil få effekt, da svineindustrien har erklæret den ubrugelig.

– Jeg håber i hvert fald, at når den (handleplanen, red.) bliver udmøntet, at vi kan se, at antallet begynder at falde på et tidspunkt, siger Vagn Henriksen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.