Kys aldrig svinedrengen

Svinedrengen_sorthvidI eventyret kyssede prinsessen svine-drengen for at få fingre i den magiske gryde, men hun endte med at blive smidt ud af kejserriget. Mindst lige så galt kan det gå i dag, hvis man kysser en MRSA-inficeret svinepasser. Der er al mulig grund til at begrænse sin fysiske kontakt med den danske svineindustri og ikke mindst den seksuelle.

Ganske vist anser sundhedsmyn-dighederne kun “hud- og hånd-kontakt” som smittevejene for den epidemiske udbredelse af svine-MRSA. Det forties, at seksuelt samkvem også er en særdeles risikobetonet fornøjelse, når partneren er en svinedreng eller -pige. Ifølge overlæge Robert L. Skov på Statens Serum Institut overføres stafylokokken MRSACC398 både gennem inficeret sæd og ved samleje. Kondom betrager overlægen ikke som nogen sikkerhed.

Svinedreng_babyFrugten af samleje med en MRSA-inficeret svinedreng kan helt naturligt resultere i en graviditet, men den er ikke uden problemer. Alene i den svinetunge Region Nordjylland er der siden 2006 konstateret mindst seks nyfødte med svine-stafylokokker i øjnene. Al sandsynlighed taler for, at de er blevet smittet i moderens fødselskanal. Forløbet bekræftes af Ingeniøren.dk 18. september 2014.

På landsplan blev der i 2013 registreret svine-MRSA hos 17 spædbørn, men allerede i årets første otte måneder er der i 2014 indberettet 23 inficerede spædbørn.

Når ulykken er en kendsgerning, udvikler familieforøgelsen sig hurtigt til et mareridt. Børn og forældre skal isoleres på hospitalet, forældre og pårørende må ikke have kontakt med andre børn, og hele familien undersøges gentagne gange for bakterier i næse, svælg og omkring kønsorganer og endetarm. Det kan tage måneder eller år at “rense” den nyfødte og familien for de smitsomme bakterier.

Siden 2006 er forekomsten af svine-MRSA steget meget kraftigt og udgjorde således 15 % (232) af alle MRSA-tilfælde i 2012. I 2013 var andelen steget til 31 % (648), og i årets første otte måneder er den nu oppe på 40 % (705 tilfælde).
Alligevel fastholder den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer, at hyppig håndvask og obligatorisk tøjskifte i svinestalden er alt, hvad der skal sættes ind mod epidemien. Det er ikke acceptabelt. Især ikke for spædbørnsfamilier.

Comments

comments

4 kommentarer til Kys aldrig svinedrengen

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.