Svinedrengen_sorthvidI eventyret kyssede prinsessen svine-drengen for at få fingre i den magiske gryde, men hun endte med at blive smidt ud af kejserriget. Mindst lige så galt kan det gå i dag, hvis man kysser en MRSA-inficeret svinepasser. Der er al mulig grund til at begrænse sin fysiske kontakt med den danske svineindustri og ikke mindst den seksuelle.

Ganske vist anser sundhedsmyn-dighederne kun “hud- og hånd-kontakt” som smittevejene for den epidemiske udbredelse af svine-MRSA. Det forties, at seksuelt samkvem også er en særdeles risikobetonet fornøjelse, når partneren er en svinedreng eller -pige. Ifølge overlæge Robert L. Skov på Statens Serum Institut overføres stafylokokken MRSACC398 både gennem inficeret sæd og ved samleje. Kondom betrager overlægen ikke som nogen sikkerhed.

Svinedreng_babyFrugten af samleje med en MRSA-inficeret svinedreng kan helt naturligt resultere i en graviditet, men den er ikke uden problemer. Alene i den svinetunge Region Nordjylland er der siden 2006 konstateret mindst seks nyfødte med svine-stafylokokker i øjnene. Al sandsynlighed taler for, at de er blevet smittet i moderens fødselskanal. Forløbet bekræftes af Ingeniøren.dk 18. september 2014.

På landsplan blev der i 2013 registreret svine-MRSA hos 17 spædbørn, men allerede i årets første otte måneder er der i 2014 indberettet 23 inficerede spædbørn.

Når ulykken er en kendsgerning, udvikler familieforøgelsen sig hurtigt til et mareridt. Børn og forældre skal isoleres på hospitalet, forældre og pårørende må ikke have kontakt med andre børn, og hele familien undersøges gentagne gange for bakterier i næse, svælg og omkring kønsorganer og endetarm. Det kan tage måneder eller år at “rense” den nyfødte og familien for de smitsomme bakterier.

Siden 2006 er forekomsten af svine-MRSA steget meget kraftigt og udgjorde således 15 % (232) af alle MRSA-tilfælde i 2012. I 2013 var andelen steget til 31 % (648), og i årets første otte måneder er den nu oppe på 40 % (705 tilfælde).
Alligevel fastholder den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer, at hyppig håndvask og obligatorisk tøjskifte i svinestalden er alt, hvad der skal sættes ind mod epidemien. Det er ikke acceptabelt. Især ikke for spædbørnsfamilier.

Visited 4 times, 1 visit(s) today