“Gyllegate” vandt årets Cavling-pris!

»Tallene var bevidst sminkede. Det ved vi i dag. Men det have vi ikke vidst uden Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund,« sagde Kaare Sørensen fra Cavling-komiteen. BT bidrog dog også til afsløringen af Eva Kjer Hansens rænkespil i dagene op til ministeren afgang.

Vinderen af årets Cavling-pris er journalisterne Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund fra Berlingske. Det er netop blevet annonceret på Nationalmuseet i København, hvor prisuddelingen finder sted. Det skriver Journalisten.dk 6. januar 2017.

De får prisen for deres afdækning af den såkaldte kvælstof-sag også kendt som ”Gyllegate”. Berlingske dokumenterede, at Miljø- og Fødevareministeriet forskønnede beregningerne i regeringens landbrugspakke, så pakken kom til at fremstå grønnere, end den var.

»Det er et meget simpelt spørgsmål. Fik Folketingets medlemmer fyldestgørende oplysninger om landbrugspakken. Svaret er nej. Tallene var bevidst sminkede. Det ved vi i dag. Men det have vi ikke vidst uden Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund,« sagde Kaare Sørensen fra Cavling-komiteen.

Sagen førte til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) afgang, og at regeringens landbrugspolitik endte med at få en væsentlig grønnere miljøprofil end tiltænkt i første omgang.

»Der var dage i februar og marts sidste år, hvor jeg ikke havde lyst til at gå hen og hente kaffe på arbejde, for når jeg vendte tilbage, var min mailboks fyldt med henvendelser og trusler fra politikere, embedsmænd, landmænd og særligt landbrugslobbyen, som ikke var glade for vores afdækning af sagen,« sagde Lars Nørgaard Pedersen chef for Berlingskes gravergruppe, da han og holdet fik overrakt prisen.

»Det viser, at den undersøgende journalistik er under pres. Antallet af undersøgende journalister er under pres, mens antallet af kommunikationsfolk er stærkt stigende og muligheden for aktindsigt er formelt blevet begrænset af den nye offentlighedslov, mens den reelle mulighed for at få aktindsigt er blevet endnu stærkere begrænset af myndighedernes fortolkning af loven,« sagde Lars Nørgaard Pedersen.

Minkavler Martin Merrild i arbejdstøjet.

På Axelborg er man ikke begejstrede for prisvinderne. Minkavler Martin Merrild udtalte bl.a. :

“Hvor er det seriøse journalistiske arbejde om det faglige grundlag bag fødevare- og landbrugspakken? Det må jo komme i artikler det næste år. Berlingskes journalister lagde et stort arbejde i at finde forskere, der kunne undsige grundlaget for fødevare- og landbrugspakken.”

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.