Landbrugsminister Rasmus Prehn (S) har muligheden for at redde adskillige millioner af skattekroner, hvis han tjekker 2020-2021-støttetilsagnene for fusk med ejerforholdene, men tør han risikere landbrugets vrede? Skærmfoto fra nytårskur 2021 hos nogle sønderjyske landmænd

Rigsrevisionen har afsløret ulovlige udbetalinger af millioner af støttekroner til landbrugsbygninger i perioden 2012-2019, men fidusen med flere CVR-numre bruges også i de støttetilsagn, der er givet i 2020 og 2021

Af Kjeld Hansen, gårdejer og journalist

Det er ingen nem opgave, landbrugsminister Prehn står overfor, fordi Landbrug & Fødevarer er involveret i røverierne fra statskassen. Fotoet viser en version af den klassiske skulptur “Sabinerindernes rov”. Den står i parken på Bregentved Gods. Privatfoto

KOMMENTAR  –  Alle har travlt med at pege fingre ad Bregentved Gods, fordi greverne på det midtsjællandske gods opfandt CVR-finten og scorede 28 mio. kroner i støttebeløb til nye svinestalde. Imidlertid har de intet ulovligt gjort, så anklagerne burde i virkeligheden rettes mod landbrugsminister Rasmus Prehn (S) og hans upålidelige medarbejdere, fordi Prehn i al stilhed fortsætter med at holde den samme gavebod åben, selvom CVR-finten stadig anvendes.

CVR-finten går ud på at opdele et landbrug i et større antal virksomheder med eget nummer i det centrale virksomheds register (CVR), så selvom ejeren er den samme, kan han score maksimumbeløbet på 7 mio. støttekroner på hvert nummer. Den slags kreativitet hedder præmiejagt på EU-sprog og er forbudt, men Bregentved Gods slap afsted med at bruge finten i 2017. Greverne oprettede fire CVR-numre og scorede derefter 28 mio. kr., selvom landbrugsstyrelsen advarede om risiko for svig. Landbrugsministeren hed Esben Lunde Larsen (V), og han lod hånt om advarslen.

Nu bedyrer en forarget landbrugsminister Rasmus Prehn, at han vil gå efter at få millionerne retur fra Bregentved. Imidlertid undlader ministeren at nævne, at han kunne redde langt flere millioner af kroner ved at tilbageholde de nye støttebeløb, der stadig ikke er udbetalt. Alene i 2020 og 2021 har socialdemokratiske landbrugsministre givet støttetilsagn om 500 mio. kr. til nye svine- og kvægstalde, og blandt de heldige agromillionærer er der flere, der også åbenlyst anvender CVR-finten. Det gælder blandt andet en midtjysk svinebaron med store investeringer i både ind- og udland, og en nordjysk erhvervsmand med 16 selskaber.

Noget helt andet er, at danske landmænd har tjent styrtende med penge i 2019 og 2020. I gennemsnit har hver heltidslandmand indkasseret 1,4 mio. kr., og resultatet er det højeste siden 2012 og næstbedste de seneste 30 år. Er det ikke på tide at lukke gaveboden, Rasmus Prehn?

Denne tekst blev bragt i Politiken den 21. juli 2021.

Trods negative klimaeffekter poster regeringen atter 250 mio. støttekroner i mere svinekød

Bannerfoto: Hovedbygningen på Bregentved Gods. Privatfoto

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Torben Aagesen

  Dansk landbrugs ministre duer ikke. Så forvent ikke det store af Rasmus Prehn.

 2. Steen Ole Rasmussen

  Hvor er medierne og folketingets medlemmer henne?

  (de er tavse)

 3. Jan Stampe Nielsen

  Så længe den såkaldte “arbejderregering” tror, at Danmark økonomi hviler på Landbruget (4% af bruttonationalproduktet), bliver der nok intet ændret på den store gavebod til det “socialitiske” såkaldte liberale landbrug. Rasmus Prehn synes at være en klon af Landbrug og Fødevarer. Det vises tydeligt gennem at direktør i Landbrugsstyrelsen, Jette Pedersens pludselige fratrædelse (til en højt lønnet stilling andet steds i moradset) at være udtryk for.
  Derfor kære arbejdere, smede, malere, mekanikere som møder hver morgen,,, bliv ved. Svinebaronerne bor fattigt og har bitte små biler og er ved at sulte ihjel.
  Og Rasmus Prehn. Måske direktør i L&F. Han stiller jo gerne op til hyldest.

 4. Pingback: Breaking News! Prehn vil ikke længere acceptere CVR-finten | Gylle.dk

 5. Pingback: Løbsk overproduktion giver historisk lave priser på svin – bankerne står til trecifrede milliontab | Gylle.dk

Skriv en kommentar