Illegal handel med skældyr truer arten globalt

Dette diagram viser antallet af ulovlige skældyr, beslaglagt efter oprindelse og destinationsland (2005 til 2015). Kilde: statista.com.

Singapore har beslaglagt mere end 14 tons skæl fra skældyr til en værdi af 38,7 mio. $ i en aktion, som toldmyndighederne kalder en af ​​de største sådanne forsendelser, der nogensinde er blevet afsløret.

Det skriver Niall McCarthy, statista.com, den 9. april 2019.

Toldere udtalte, at de inspicerede en 40 fods container, der stammede fra Nigeria og var mærket som “frosset oksekød”, inden de afslørede 230 sække i den. I en fælles erklæring sagde Singapore Customs og National Parks Board, at “dette er den største forsendelse af skældyr, der er beslaglagt i en enkelt aktion globalt i de seneste år.”

Skældyret minder meget om myreslugeren og bæltedyret, som også er insektædere med lange tunger, kraftige graveforben og ingen eller få tænder. Tidligere gjorde det, at man regnede dem for at være nært beslægtede, men i dag regner man blot med, at der er tale om parallel udvikling. Skældyret mangler en række karakteristiske træk ved skelettet, som de andre har. Derfor placeres myreslugere og bæltedyr, sammen med dovendyr, i deres egen orden, Xenarthra. Foto: Piekfrosch/Wikipedia.

Den dystre beslaglæggelse er det seneste tilbageslag for skældyret, der er blevet registreret som et af ​​verdens mest handlede dyr. Det lille nataktive pattedyr lever i både Afrika og Asien og bliver smuglet på grund af dets kød og skæl. Selvom der er et internationalt forbud mod handel med skældyr, foregår der udbredt ulovlig smugling på grund af overbevisninger i dele af Østasien, hvor folk tror, at skællene kan stimulere amning eller helbrede sygdomme som kræft.

De seneste data for den ulovlige handel er udgivet af De Forenede Nationers Kontor for Narkotika og Kriminalitet, og de refererer til perioden fra 2005 til 2015. Indonesien var det værste oprindelsesland for skældyr, hvor der blev registreret 13.462 registreret dyr i løbet af et årti. Kina var det værste destinationsland med over 33.000 dyr registreret.

Skældyr har en effektiv beskyttelse i deres kraftige skæl, som selv sultne løver ikke formår at gnave sig gennem. Foto: Sandip Kumar/Wikipedia.

Også i Hong Kong afsløres der smuglere. En rekordfangst på 8,3 tons skældyr og mere end 1000 elfenben stødtænder er blevet opsnappet af Hong Kong toldembedsmænd. Værdien af ​​de beslaglagte varer, der svarer til omkring 500 elefanter og op til 13.000 skældyr, var over HK $ 62 mio. (52,2 mio. danske kroner).

Det var på et tip fra de kinesiske myndigheder, at tolderne reagerede i midten af ​​januar i år på en kølecontainer, der var mærket som frosset kød fra Nigeria. Den var på vej til Vietnam.

Hastigt på retur

Skældyr er insektædende pattedyr, der engang var udbredt i hele verden, men nu er begrænset til fire arter i Afrika, og tre i Sydøstasien.

Skældyret lever af myrer og termitter. Den graver hul på insektboet med sine kraftige forben med store kløer og slikker dem op med sin lange tunge. Kraniet er aflangt og tandløst, underkæben er reduceret. Tungen kan række 25 cm ud og har muskelrødder der når helt ned til dens bækken! Det vigtigste kendetegn er de store skæl der dækker hele dens krop så den ligner en grankogle med ben. Når den bliver truet ruller den sig sammen til en kugle.

Videnskabsfolk har klassificeret alle arter af skældyr som i risiko for udryddelse. I de seneste to årtier er antallet af skældyr globalt faldet med omkring 90 procent.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.