Kina forbyder handel med vilde dyr, men loven har smuthuller

Se video om årsagerne til den globale pandemi. Denne video er produceret af Direct Action Everywhere, der er en amerikansk organisation for dyrerettigheder.

Coronavirus-epidemien har tvunget Kina til at forbyde handel med vilde dyr permanent som mad, men ikke til medicinsk brug

Kina annoncerede i sidste uge af februar et permanent forbud mod handel og forbrug af vilde dyr, og internationale naturbeskyttelsesorganisationer hilser loven som et stort fremskridt, men med besværlige smuthuller for handel med vilde dyr til medicinsk brug.

Det skriver The New York Times den 27. februar 2020.

Et dyremarked i Wuhan kan have været stedet, hvor udbruddet af Covid-19 begyndte, og især skældyr – pangoliner – er blevet udpeget som en mulig vært for virussen, før den sprang til mennesker.

Skærmbillede fra videoen.

Kina havde allerede forbudt markederne med handel med vilde dyr. Det nye forbud fra et stående udvalg under den 13. nationale folkekongres går videre. Forbuddet handler om “et omfattende tiltag for at forbyde ulovlig handel med vilde dyr, fjerne de dårlige vaner med at spise vilde dyr og beskytte folks sundhed og sikkerhed”. Derfor forbydes handel og spisning af ikke-akvatiske vilde dyr.

Men ifølge en analyse fra Wildlife Conservation Society forbyder udvalget ikke handel med pels, medicin eller forskning. ”Dette skaber et potentielt smuthul for dyresmuglere, der kan udnytte fritagelserne for ikke-mad til at sælge eller handle levende vilde dyr,” siger WCS i en erklæring.

Christian Walzer, der er den globalt førende WCS-dyrlæge, siger, at det nye forbud ”er et stort skridt i den rigtige retning.” Forbuddet sigter mod den grundlæggende årsag til Covid-19-udbruddet, som han og de fleste andre forskere betragter som fortæringen af vilde dyr.

”Men der er en enorm handel med vilde dyr, der ikke er relateret til forbrug,” sagde han. I tilfældet med pangoliner bruges skællene i traditionel medicin. Den kinesiske regering kontrollerer handelen, men der er stadig plads til ulovlig aktivitet.

Daniel Challender, en forsker ved University of Oxford, der har undersøgt handel med pangoliner eller skældyr, siger, at den nye beslutning gjorde det klart, at Kina “ville slå ned på pangolinkød.” Men, sagde han, avl af pangoliner til medicinske formål ser ud til at være undtaget.

Den kinesiske appetit på vilde dyr er en trussel mod naturen i store dele af Asien, men med forbuddet mod at handle og spise vilde dyr, vil naturbeskyttelsen få en hjælpende hånd.

WWF Verdensnaturfonden er også med

Herhjemme har WWF Verdensnaturfonden også udsendt en pressemeddelelse den 18. marts 2020, hvori det fremhæves, at organisationen sammen med 11 andre naturorganisationer har protesteret mod den kinesiske handel. Der skrives bl.a.:

Corona-virussen har også betydning i kampen for verdens truede dyr. I den seneste tid har flere internationale eksperter påtalt, at der er en forbindelse mellem virussen og især Asiens mange madmarkeder, der er fulde af lovligt og ulovligt indsamlede vilde dyr.

Handlen er særlig udbredt i den såkaldte “gyldne trekant” i grænseområdet mellem Myanmar, Thailand og Laos.

Frygten for at sprede virussen yderligere har fået Kina til at indføre landsdækkende forbud mod at sælge vilde dyr. Vietnam har fulgt trop. Det skete, fordi 14 naturorganisationer – heriblandt WWF – sendte et åbent brev til den vietnamesiske premierminister, og opfordrede ham til at finde og lukke alle de markeder, hvor der foregår illegal handel med vilde dyr. Og missionen lykkedes: Handlen stopper nu.

Stoppet for salg af vilde dyr er et vigtigt skridt for at forhindre fremtidige sygdoms-udbrud og bevare klodens truede dyrearter. Næste skridt bliver at stoppe brugen af vilde dyr til traditionel medicin. Også her kæmper WWF – med din støtte – ufortrødent videre. De skylder vi verdens dyreliv og natur.

Især er skældyr blevet foreslået som en mulig vært for virussen, før den sprang til mennesker.

Comments

comments

En kommentar til Kina forbyder handel med vilde dyr, men loven har smuthuller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.