EvaKjerHansen
Venstre-ministeren Eva Kjer Hansen har svært ved at holde sig til sandheden, når hun udspørges i folketinget.

På et åbent samråd 14. januar i år gentog Eva Kjer Hansen (V) flere gange, at den nedslagtning af MRSA-smittede svin, som gennemføres i Norge, har været fejlslagen. Men de oplysninger tilbagevises nu af de norske myndigheder. Det dokumenterer Danmarks Radio, 30. januar 2016.

Der er stor forskel på, hvordan Norge og Danmark håndterer problemet med MRSA CC398, der også smitter blandt mennesker. I Norge udslettes MRSA-smittede besætninger, mens Danmark helt undlader at sætte ind over for smittede svin.

I dag er langt størstedelen af de danske svin MRSA-positive ligesom op mod 12.000 danskere er bærere af bakterien. Ifølge Eva Kjer Hansen bør Danmark dog ikke gøre som nordmændene og sanere smittede svinebesætninger gennem nedslagtninger og rensning af stalde.

– I Norge har man saneret besætninger i meget stort omfang. Det har faktisk ikke hjulpet dem. MRSA’en er kommet tilbage igen. Så jeg mener ikke, at det er en farbar vej, fastslog ministeren på samrådet.

Senere gentog Eva Kjer Hansen, at den norske indsats ikke ”har haft den store virkning”, ligesom hun umiddelbart efter samrådet på ny fremhævede de norske saneringsforsøg:

– Alligevel har det ikke rigtig hjulpet, sagde hun til Danmarks Radio.

Groentvedt-Carl-Andreas_publication_iconBegge udtalelser er usande. Det fremgår tydeligt af et video-interview med den norske veterinærforsker Carl Andreas Grøntvedt fra det norske Veterinærinstituttet. Se interviewet her.

Ministerens vildledende udtalelser blev fremsat i et samrådsmøde om MRSA, der var indkaldt af Enhedslistens Maria Gjerding Reumert. Hun siger til Danmarks Radio:

– Jeg finder Eva Kjer Hansens udtalelser dybt kritisable. Over for Folketinget fremfører hun, at den norske indsats ikke virker, mens det modsatte er tilfældet. Det viser jo, at Danmark bør gå præcis samme vej og sanere smittede svinebesætninger.

PerHenriksen
Veterinærdirektør Per Henriksen.

Eva Kjer Hansen ønskede fredag ikke selv at kommentere udtalelserne på samrådet. Men i et skriftligt svar til DR, afviser veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen kritikken.

– En tilbagefaldsrate på knap ti procent er for høj. Norge har en hel anden svineproduktion end den danske med mange og store besætninger, så vi må forvente en større tilbagefaldsrate i en intensiv dansk svineproduktion, skriver Per Henriksen.

Per Henriksen uddyber dog ikke, hvad han bygger sin forventninger på, så hans udtalelse får mere karakter af en udokumenteret påstand på linje med Kjer Hansens direkte vildledning.

Marie Reumert Gjerding 2
Enhedslistens Maria Reumert Gjerding.

Maria Reumert Gjerding har allerede afkrævet uddybende svar fra Eva Kjer Hansen, som hun mener fordrejer sandheden.

– Man skal være kreativ for at udlægge den norske indsats på den måde. Succesraten er jo vildt imponerende. Jeg mener, at ministeren med sine svar har vildledt Folketinget, siger Maria Reumert Gjerding.

Eva Kjer Hansens afvisning føjer sig ind i rækken af tilsvarende udtalelser fra tidligere fødevareministre, der alle har brugt mere energi på at nedgøre de norske anstrengelser end på at bekæmpe MRSACC398-epidemien herhjemme. Det gælder bl.a. Henrik Høegh (V) og de to socialdemokratiske fødevareministre Mette Gjerskov og Dan Jørgensen. Fælles for indsatsen fra dem alle inklusive Kjer Hansen er dog, at det overhovedet ikke har været forsøgt i Danmark at sanere MRSA-inficerede svinefabrikker. Derimod er der anvendt store resurser på at hemmeligholde deres adresser.

Comments are closed.