Kødfusk: Tonsvis af såkaldt velfærdsgris var i virkeligheden fra konventionelle svin

Danmark ramt af kød-skandale – flere politianmeldt

For to måneder siden kunne Ekstra Bladet beskrive, hvordan tusindvis af danskere blev fuppet, da de købte Claus Meyers nytårsmenuer med oksemørbrad fra Himmerland.

For i virkeligheden var kødet tvivlsomt og importeret fra Sydamerika. Det blev afsløret under en razzia foretaget af Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Nu kan Ekstra Bladet løfte sløret for en langt grovere og langt mere omfattende sag om kødfusk, som igen involverer den store københavnske grossist Genz Kød, som i februar indrømmede at have leveret fup-mørbraderne til Meyer.

Det skriver Ekstra Bladet 21. april 2018.

Grisene blev markedsført med, at de eksempelvis kunne ligge i halm og at de blev længere hos moderen end almindelige konventionelle svin.

Genz Kød har siden årsskiftet ’15-’16 forsynet hovedstadens kantiner, restauranter og cateringvirksomheder med tonsvis af svinekød fra det, der hævdes at være velfærdsgrise – såkaldte ‘Genz-Grise’. De markedsføres med at have haft det godt – blandt andet fordi, de har haft adgang til at ligge i halm og fordi, de først sent er blevet fjernet fra moderen.

Men folk er i stor stil blevet snydt.

Fødevarestyrelsens Rejsehold gennemførte i begyndelsen af denne måned endnu en razzia på Genz’ adresse i Kødbyen, Vesterbro.

Det skete, efter man havde fået et tip om, at der fortsat fandt fusk sted.

Nu dokumenterede fødevaremyndighederne, at Genz alene på 13 dage i februar i år solgte seks tons svinekød som ‘velfærdsgris’. Men kun 350 kg var faktisk velfærdsgris.

Fik påbud
’Der er således i denne periode solgt ca. 5700 kg gris i perioden som ‘Genz gris’ uden at det kan dokumenteres, at det var ‘Genz gris,’ skriver Fødevarekontrollen, som politianmeldte Genz.

‘Hvis vi får påbud eller bøde, så lukker vi’, udtalte Genz-ledelsen, hvorefter Fødevarekontrollen udstedte et påbud, som formelt pålagde Genz at indrømme over for sine kunder, at de er blevet snydt.

(forts.)

Læs hele artiklen.

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.