Landbohaver bruger mest sprøjtegift

hverdagsgifte_1170-659Private haveejere på landet og i mindre byer er mest tilbøjelige til at finde giftsprøjten frem til græsplæne og blomsterbed. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen blandt 1.034 danskere med adgang til egen have, som omtales af Danmarks Naturfredningsforening 28. april 2015.

Seks ud af ti haveejere på landet og i mindre byer bruger sprøjtegift hjemme i den private have. I de store byer er det til sammenligning fire ud af ti, der finder giftsprøjten frem som et middel mod ukrudt og skadevoldende insekter.

Undersøgelsen siger imidlertid ikke noget om, hvorfor det forholder sig sådan. Men tendensen er tydelig, også i undersøgelsens spørgsmål om, hvor ofte danskerne køber sprøjtegifte.

BenteVillumsen

Miljøpolitisk medarbejder i DN, Bente Villumsen.

– Det større forbrug af sprøjtegifte i private haver på landet kan hænge sammen med, at haveejerne bor klos op og ned af marker, hvor landmænd alligevel sprøjter. De tænker måske, at det alligevel ikke kan gøre en forskel at smide sprøjten i haven, siger Bente Villumsen, der er miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge Miljøstyrelsen er danskerne bekymrede for skadevirkningerne af sprøjtegifte. Seks ud af ti haveejere savner konkret viden om midlernes effekt på eksempelvis legende børn på græsplænen.

Læs om kampagnen mod sprøjtegift i private haver.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.