Merrild_mink
Hvor mange østeuropæere minkavler Merrild selv beskæftiger, ønsker han ikke at oplyse.

Når mink- og kyllingeavler Martin Merrild påstår i store annoncer og indlæg i dagbladene, at medlemmerne af Landbrug & Fødevarer kan skabe titusinder af nye jobs, så fortier han en væsentlig kendsgerning. 

“Hvis bare vi kan få lov” – står der i annonceteksterne, der appellerer til politikerne om at svække miljø- og lønkrav.

Imidlertid undlader landbrugsbossen at oplyse, at jobfesten finder sted i landsbyer i Ukraine, Rumænien, Litauen og Polen.

Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen og Danmarks Statistik viser, at de ufaglærte job i landbrug og gartnerier i stort omfang bliver besat af østeuropæere. I landbruget og på gartnerierne udgør arbejdere fra de østeuropæiske lande nu mere end hver femte ansatte, skriver Fagbladet 3F.

Der er nogle jobområder, østarbejdere efterhånden sidder tungt på. Svinefabrikkerne og minkfarmene har længe forsømt at tiltrække dansk arbejdskraft, så i den branche sidder østeuropæerne på mere end  hver femte arbejdsplads.

Der er tale om jobs, hvor lønniveauet i forvejen er lavt, og som ofte ikke kræver en længerevarende uddannelse.

Østarbejderne kan typisk tjene fire-fem gange så meget ved at arbejde under dansk mindsteløn, end hvad de kunne tjene i hjemlandet. Mange har også en drøm om at vende hjem og etablere sig selv som svinebaron eller minkavler.

 

Comments are closed.