MRSA-epidemi og afklippede grisehaler rammer eksporten af dansk svinekød til Sverige

boycott_sweedish-001-225x300

Tomme kølediske i de svenske supermarkeder taler deres eget dystre sprog om en tilbagegang i eksporten på 22 pct.

Den stærkt kritiske omtale af dansk svinekød i Sverige viser sig nu med al tydelighed i den danske eksport til nabolandet. Salget af danske kødudskæringer er dykket markant. Det viser de netop offentliggjorte eksporttal for svinekødsektoren offentliggjort i Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer. Det skriver Fødevarewatch.dk, 19. marts 2015.

Under ”udskæringer” i eksporttallene kan man se et ret stort fald til Sverige. – Det er flæskesteg, mørbrad, koteletter og så videre – de produkter, vi sælger til supermarkederne, siger pressechef Jens Hansen fra Danish Crown til Fødevarewatch.dk.

Af tallene fremgår det, at eksporten af udskæringer er faldet fra 29.153 tons i 2013 til 22.788 tons, dvs. en tilbagegang på 6.365 tons eller 22 pct. i forhold til 2013. Også overordnet set, dvs. inkl. biprodukter, konserves med videre, er eksporten til svenskerne faldet de seneste to år.

Faldet i udskæringer skal ses i sammenhæng med de negative mediehistorier, der det seneste år har været. De negative historier har bl.a. handlet om de omfattende ulovlige halekuperinger i produktionen, den løbske MRSA-epidemi og det høje antibiotikaforbrug.

”Situationen viser med al tydelighed hvor vigtigt det er, at dansk svineproduktion satser på dyrevelfærd og en mere bæredygtig kødproduktion. Det vil også kunne forbedre landbrugets image og troværdighed, hvilket er vigtige forudsætninger for at kunne øge eksporten yderligere”, siger Klaus Hansen, redaktør for fødevarebladet Plus Proces.

Eksporten til Sverige er dog ikke af vital betydning for den danske svineindustri, da den blot udgør 2,4 pct. af den samlede eksport.

Langt større betydning vil det få, når forbrugerne på de store markeder som Tyskland, Polen og Storbritannien får øjnene op for de kritisable forhold i dele af dansk svineindustri. De tre lande aftager til sammen 55,1 pct. af svineproduktionen, og især vil en boykot i Storbritannien ramme hårdt, fordi englænderne konsumerer 94 pct. af al danskproduceret bacon, som er et af branchens få højværdiprodukter. Selvom både Polen og Tyskland aftager langt støtte mængder i kilo, så domineres den eksport helt af levende svin, og dem tjener man ikke nær så meget på de bearbejdede produkter.

serrano

Serrrano-skinken er et højkvalitetsprodukt, der ofte er baseret på billige danske svineskinker.

Bemærk også den meget store eksport af “udskæringer” til Italien. En stor del er skinker, der bliver forvandlet til de såkaldte “Serrano-skinker”, der har dansk oprindelse, men hvor værditilvæksten sker i Italien. Hver uge sender Danish Crown 80-100 lastbiler til Italien med hver ca. 22 tons skinker, ifølge madeksperterne Nanna Simonsen og Søren Franck hos avisen Berlingske.

Offentliggørelsen af en række MRSACC398-betingede dødsfald i Tyskland vil uden tvivl også tiltrække en kritisk opmærksomhed, hvad angår eksporten af levende svin til Tyskland. Alene fra Danmark sendes der 11 mio. svin til Tyskland hvert år, og formentlig er mindst to ud af tre (68 pct.) bærere af MRSACC398.

Svineeksport2014001

Det er den private interesseorganisation landbrug & Fødevarer, der offentliggør eksporttallene for dansk svinekød.

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.