MRSA-kalkuner: Hvorfor holdes det hemmeligt?

KalkunJensen

Kalkuner holdes typisk under industrilignende forhold som på dette billede, der dog ikke viser MRSA-inficerede fugle.

De engelske myndigheder kritiseres for at hemmeligholde alle detaljer om et udbrud af MRSA-smitte blandt julekalkuner for de engelske forbrugere.

Det skriver Sean Poulter i Daily Mail 28/11.

MRSA-bakterier er resistente overfor de sædvanlige former for antibiotika, der bruges til at behandle mennesker. Hvis man inficeres med MRSA-bakterier, skal man i en særlig kostbar og ofte også lidelsesfuld behandling, for at blive rask.

Alligevel har den engelske fødevarekontrol, Food Standards Agency (FSA), og Defra, Landbrugs- og Fødevareministeriet, afvist at identificere den kalkunfabrik i East Anglia, der er involveret.

Myndighederne har også besluttet at give tilladelse til normalt julesalg af de inficerede kalkuner. Embedsmændene hævder, at risikoen for forbrugerne er “meget lav”.

Derimod har engelske fødevareeksperter udtalt, at der er af “vital betydning”, at forbrugerne får alle oplysninger, når det gælder fødevare-sikkerhed.

Læs hele artiklen i Daily Mail.

Et tilsvarende hemmelighedskræmmeri foregår også i den danske Fødevarestyrelse, hvor man har et detaljeret kendskab til et stort antal MRSA-inficerede svinefabrikker, men afviser at identificere dem. Selvom det er vigtigt at vide for de ansatte, for kunder, besøgende, naboer og deres pårørende, da MRSA-svin smitter mennesker. I dag er omkring 10 procent af alle MRSA-patienter i Danmark smittet med den særlige svinetype, MRSA 398. Alligevel hævder Fødevareministeriet, at der er tale om private oplysninger. I snart to år har den danske ombudsmand behandlet en klage over denne hemmeligholdelse, men noget påbud er der endnu ikke udstedt. 

I Danmark deltager Sundhedsstyrelsen også aktivt i beskyttelsen af de inficerede svinefabrikker. Blandt andet har Sundhedsstyrelsen i oktober 2010 politianmeldt journalister for at have røbet navnene på et mindre antal smittefarlige fabrikker.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.