BT_forside
Ulækre forekomster af resistente stafylokker i maden trækker stadig store overskrifter i danske medier. Intet tyder på, at forbrugerne er parate til at acceptere den stigende bakterielle forurening fra svineindustrien.

“Ulækkert” er nok de fleste forbrugeres reaktion på nyheden 19. maj 2015 om fund af antibiotika-resistente MRSACC398-stafylokokker i hver 3. pakke svinekød fra danske supermarkeder.

Det viser en undersøgelser fra Forbrugerrådets blad TÆNK.

Forbrugerrådet har undersøgt 25 pakker kød i laboratoriet og fundet den særlige type stafylokokker i otte af dem.

”Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund overfor en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch. Der er stadig meget, vi ikke ved om MRSA, og derfor foreslår vi, at myndighederne for at være på forkant med deres udbredelse og udvikling skal genoptage deres overvågning af bakterien i kølediskene”, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Pakkerne med kød er købt i en række store supermarkeder (se resultaterne nedenfor), og den stigende forekomst af bakterier, der er modstandsdygtig over for almindelig antibiotika, bekymrer flere eksperter. For selvom MRSACC398 ikke umiddelbart er farlig for raske personer, kan det være fatalt for ældre eller svækkede mennesker at sætte tænderne i MRSA-befængt kød.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan udbredelsen af MRSA “få vidtrækkende konsekvenser”, skriver BT. Fem personer er døde efter en alvorlig blodinfektion med MRSA CC398 i perioden 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut. Både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere er dog steget de seneste år.

I april blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal bekæmpe den smitsomme bakterie, der er vidt udbredt i svinestaldene. Blandt andet skal forbruget af antibiotika i dansk landbrug nedbringes med 15 procent frem mod 2018.

Også MRSACC398 i økologisk svinekød
Ni af de testede pakker var økologisk svinekød – og her blev den multiresistente bakterie fundet i tre af pakkerne. Testen viser altså, at man som forbruger ikke kan undgå MRSA ved at købe økologi, og at de økologiske svineproducenter ikke har magtet at opretholde et smittefri produktionsform. Alligevel er det en god ide at købe økologisk, siger Anja Philip.

anja800_0
Anja Philip er formand for Forbrugerrådet Tænk.

”Eksperterne er enige om, at vi får flere og flere resistente bakterier på grund af det høje antibiotikaforbrug i det konventionelle landbrug. Derfor gør det en positiv forskel for kampen mod MRSA, hvis flere køber økologisk, fordi man i det økologiske landbrug bruger langt mindre antibiotika. Men det er ikke forbrugernes opgave alene at skulle redde verden fra de resistente bakterier.  Folketingets partier har vedtaget en plan, der skal reducere antibiotikaforbruget med 15 procent i 2018. Det er et skridt i den rigtige retning, men de burde være endnu mere ambitiøse i forhold til at gøre noget ved årsagen til de resistente bakteriers fremmarch,” siger Anja Philip.

Hun understreger, at forbrugernes risiko for at blive smittet gennem kød fra kølediskene ifølge eksperter og myndigheder er minimal. Bekymringen er imidlertid, at MRSA-bakterien bevæger sig fra svinestaldene til andre steder i samfundet – fx hospitaler og plejehjem, hvor bakterier, der er resistente overfor behandling, så kan ramme svækkede borgere.

Fødevarestyrelsen testede selv indtil 2011 for MRSA i detailhandlen, men har siden da sparet undersøgelserne væk. I efteråret 2014 testede TVSyd i samarbejde med Fødevarestyrelsen 100 tilfældigt indkøbte pakker med svinekød. Alle produkterne med svinekød blev undersøgt hos Fødevarestyrelsen. Styrelsen fandt MRSACC398-stafylokokker i 21 af de 100 pakker med svinekød.

BT_MRSA_svineprover001
Her er resultaterne af Forbrugerrådet Tænks undersøgelse. Kilde: BT.