MRSA-stafylokokker i hver 3. pakke svinekød

BT_forside

Ulækre forekomster af resistente stafylokker i maden trækker stadig store overskrifter i danske medier. Intet tyder på, at forbrugerne er parate til at acceptere den stigende bakterielle forurening fra svineindustrien.

“Ulækkert” er nok de fleste forbrugeres reaktion på nyheden 19. maj 2015 om fund af antibiotika-resistente MRSACC398-stafylokokker i hver 3. pakke svinekød fra danske supermarkeder.

Det viser en undersøgelser fra Forbrugerrådets blad TÆNK.

Forbrugerrådet har undersøgt 25 pakker kød i laboratoriet og fundet den særlige type stafylokokker i otte af dem.

”Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund overfor en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch. Der er stadig meget, vi ikke ved om MRSA, og derfor foreslår vi, at myndighederne for at være på forkant med deres udbredelse og udvikling skal genoptage deres overvågning af bakterien i kølediskene”, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Pakkerne med kød er købt i en række store supermarkeder (se resultaterne nedenfor), og den stigende forekomst af bakterier, der er modstandsdygtig over for almindelig antibiotika, bekymrer flere eksperter. For selvom MRSACC398 ikke umiddelbart er farlig for raske personer, kan det være fatalt for ældre eller svækkede mennesker at sætte tænderne i MRSA-befængt kød.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kan udbredelsen af MRSA “få vidtrækkende konsekvenser”, skriver BT. Fem personer er døde efter en alvorlig blodinfektion med MRSA CC398 i perioden 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut. Både forekomsten af svine-MRSA og antallet af smittede danskere er dog steget de seneste år.

I april blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal bekæmpe den smitsomme bakterie, der er vidt udbredt i svinestaldene. Blandt andet skal forbruget af antibiotika i dansk landbrug nedbringes med 15 procent frem mod 2018.

Også MRSACC398 i økologisk svinekød
Ni af de testede pakker var økologisk svinekød – og her blev den multiresistente bakterie fundet i tre af pakkerne. Testen viser altså, at man som forbruger ikke kan undgå MRSA ved at købe økologi, og at de økologiske svineproducenter ikke har magtet at opretholde et smittefri produktionsform. Alligevel er det en god ide at købe økologisk, siger Anja Philip.

anja800_0

Anja Philip er formand for Forbrugerrådet Tænk.

”Eksperterne er enige om, at vi får flere og flere resistente bakterier på grund af det høje antibiotikaforbrug i det konventionelle landbrug. Derfor gør det en positiv forskel for kampen mod MRSA, hvis flere køber økologisk, fordi man i det økologiske landbrug bruger langt mindre antibiotika. Men det er ikke forbrugernes opgave alene at skulle redde verden fra de resistente bakterier.  Folketingets partier har vedtaget en plan, der skal reducere antibiotikaforbruget med 15 procent i 2018. Det er et skridt i den rigtige retning, men de burde være endnu mere ambitiøse i forhold til at gøre noget ved årsagen til de resistente bakteriers fremmarch,” siger Anja Philip.

Hun understreger, at forbrugernes risiko for at blive smittet gennem kød fra kølediskene ifølge eksperter og myndigheder er minimal. Bekymringen er imidlertid, at MRSA-bakterien bevæger sig fra svinestaldene til andre steder i samfundet – fx hospitaler og plejehjem, hvor bakterier, der er resistente overfor behandling, så kan ramme svækkede borgere.

Fødevarestyrelsen testede selv indtil 2011 for MRSA i detailhandlen, men har siden da sparet undersøgelserne væk. I efteråret 2014 testede TVSyd i samarbejde med Fødevarestyrelsen 100 tilfældigt indkøbte pakker med svinekød. Alle produkterne med svinekød blev undersøgt hos Fødevarestyrelsen. Styrelsen fandt MRSACC398-stafylokokker i 21 af de 100 pakker med svinekød.

BT_MRSA_svineprover001

Her er resultaterne af Forbrugerrådet Tænks undersøgelse. Kilde: BT.

Comments

comments

2 kommentarer til MRSA-stafylokokker i hver 3. pakke svinekød

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.