esbenegederasmussen_dr
Fødevarestyrelsen bliver anklaget for at presse DTU Fødevareinstituttet for at ændre anbefalinger om svine-MRSA. Direktøren for styrelsen Esben Egede Rasmussen afviser anklagerne. (© DR1 dokumentar: Den dag penicillinen ikke virker).

Fødevarestyrelsen udøvede angiveligt årelang pression mod DTU Fødevareinstituttet for at ændre anbefalinger om svine-MRSA. Det hævder tidligere institutdirektør i ny DR1-dokumentar. Det skriver DR Nyheder 15. sep. 2016.

I går kom det frem, hvordan Fødevarestyrelsen igennem seks år har fjernet forskeres anbefalinger om den såkaldte svine-bakterie MRSA CC398 i notater til Folketinget. Nu hævder en tidligere direktør på DTU Fødevareinstituttet, at Fødevarestyrelsen gik langt videre end det.

I en ny dokumentar, der sendes søndag på DR1, anklager den tidligere institutdirektør, Jørgen Schlundt, direkte Fødevarestyrelsen for at udøve pression.

– Der var klart tale om en væsentlig pression. Det er ikke noget, jeg har været ude for før, siger Jørgen Schlundt til DR.

jorgenschlundt
Professor Jørgen Schlundt er ikke i tvivl – Fødevarestyrelsens direktør forsøgte at presse DTU til tavshed.

Jørgen Schlundt arbejdede i perioden fra 2010-2014 på DTU som vicedirektør og institutdirektør. Her var han blandt andet chef for professor Frank Aarestrup, som Fødevarestyrelsen brugte som fast rådgiver i spørgsmål om svine-MRSA.

Men ifølge Jørgen Schlundt var Fødevarestyrelsen så utilfredse med Frank Aarestrups anbefalinger, at han begyndte at modtage opkald fra Fødevarestyrelsen.

– Det var sætninger om, at ”jeg jo godt ved, hvor pengene kommer fra. Og hvis vi fra vores side fortsatte med at ”fremture” på den måde, så ville det eventuelt have betydning for vores bevillinger.

Fra 2008-2014 steg antallet af smittede danskere med MRSA CC398 voldsomt.

I samme periode anbefalede professor Frank Aarestrup gentagne gange, at gennemføre undersøgelser for MRSA på de i alt 25 danske avlsgårde, som sælger deres svin til resten af den danske svineproduktion.

Dette skulle danne rammen for et handelssystem, hvor gårde uden MRSA-smittede svin alene solgte sine svin til andre ikke-smittede gårde.

Det var netop disse anbefalinger, som Fødevarestyrelsen vedblev med at fjerne i notater og redegørelser til Folketinget.

Ifølge Jørgen Schlundt modtog han i perioden fra 2011-2013 flere opkald fra Fødevarestyrelsen – herunder fra Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen.

– Vi begyndte at fornemme et pres fra vores side om, at vi enten skulle holde op med at anbefale det – eller at vi sagde noget andet, siger Jørgen Schlundt.

I DR-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ afviser Fødevarestyrelsens direktør alle anklager om pression.

– Det er slet ikke min opfattelse af situationen. Jørgen Schlundt har også været så længe i gamet, at han ved, at jeg ikke råder over pengene til forskningsaftalerne i det her land. Det har jeg ikke kompetence til, forklarer Esben Egede Rasmussen.

Har der været et vedvarende pres fra Fødevarestyrelsen om at få Frank Aarestrup til at sige noget andet?

– Nej, det har der ikke.

Vil det sige, at Jørgen Schlundt lyver?

– Det vil jeg ikke tage stilling til. Jørgen Schlundt har en anden opfattelse af det forløb, end jeg har.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er blevet kaldt i samråd om sagen, hvor han blandt andet skal forklare Fødevarestyrelsens rolle.

DR1-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ sendes på søndag klokken 20.00.