MRSA CC398: Fødevarestyrelsens direktør anklages for grov pression

esbenegederasmussen_dr

Fødevarestyrelsen bliver anklaget for at presse DTU Fødevareinstituttet for at ændre anbefalinger om svine-MRSA. Direktøren for styrelsen Esben Egede Rasmussen afviser anklagerne. (© DR1 dokumentar: Den dag penicillinen ikke virker).

Fødevarestyrelsen udøvede angiveligt årelang pression mod DTU Fødevareinstituttet for at ændre anbefalinger om svine-MRSA. Det hævder tidligere institutdirektør i ny DR1-dokumentar. Det skriver DR Nyheder 15. sep. 2016.

I går kom det frem, hvordan Fødevarestyrelsen igennem seks år har fjernet forskeres anbefalinger om den såkaldte svine-bakterie MRSA CC398 i notater til Folketinget. Nu hævder en tidligere direktør på DTU Fødevareinstituttet, at Fødevarestyrelsen gik langt videre end det.

I en ny dokumentar, der sendes søndag på DR1, anklager den tidligere institutdirektør, Jørgen Schlundt, direkte Fødevarestyrelsen for at udøve pression.

– Der var klart tale om en væsentlig pression. Det er ikke noget, jeg har været ude for før, siger Jørgen Schlundt til DR.

jorgenschlundt

Professor Jørgen Schlundt er ikke i tvivl – Fødevarestyrelsens direktør forsøgte at presse DTU til tavshed.

Jørgen Schlundt arbejdede i perioden fra 2010-2014 på DTU som vicedirektør og institutdirektør. Her var han blandt andet chef for professor Frank Aarestrup, som Fødevarestyrelsen brugte som fast rådgiver i spørgsmål om svine-MRSA.

Men ifølge Jørgen Schlundt var Fødevarestyrelsen så utilfredse med Frank Aarestrups anbefalinger, at han begyndte at modtage opkald fra Fødevarestyrelsen.

– Det var sætninger om, at ”jeg jo godt ved, hvor pengene kommer fra. Og hvis vi fra vores side fortsatte med at ”fremture” på den måde, så ville det eventuelt have betydning for vores bevillinger.

Fra 2008-2014 steg antallet af smittede danskere med MRSA CC398 voldsomt.

I samme periode anbefalede professor Frank Aarestrup gentagne gange, at gennemføre undersøgelser for MRSA på de i alt 25 danske avlsgårde, som sælger deres svin til resten af den danske svineproduktion.

Dette skulle danne rammen for et handelssystem, hvor gårde uden MRSA-smittede svin alene solgte sine svin til andre ikke-smittede gårde.

Det var netop disse anbefalinger, som Fødevarestyrelsen vedblev med at fjerne i notater og redegørelser til Folketinget.

Ifølge Jørgen Schlundt modtog han i perioden fra 2011-2013 flere opkald fra Fødevarestyrelsen – herunder fra Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen.

– Vi begyndte at fornemme et pres fra vores side om, at vi enten skulle holde op med at anbefale det – eller at vi sagde noget andet, siger Jørgen Schlundt.

I DR-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ afviser Fødevarestyrelsens direktør alle anklager om pression.

– Det er slet ikke min opfattelse af situationen. Jørgen Schlundt har også været så længe i gamet, at han ved, at jeg ikke råder over pengene til forskningsaftalerne i det her land. Det har jeg ikke kompetence til, forklarer Esben Egede Rasmussen.

Har der været et vedvarende pres fra Fødevarestyrelsen om at få Frank Aarestrup til at sige noget andet?

– Nej, det har der ikke.

Vil det sige, at Jørgen Schlundt lyver?

– Det vil jeg ikke tage stilling til. Jørgen Schlundt har en anden opfattelse af det forløb, end jeg har.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er blevet kaldt i samråd om sagen, hvor han blandt andet skal forklare Fødevarestyrelsens rolle.

DR1-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ sendes på søndag klokken 20.00.

Comments

comments

En kommentar til MRSA CC398: Fødevarestyrelsens direktør anklages for grov pression

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.