Østers_wikimedia
Hvor stammer algegiften fra?

Fødevarestyrelsen advarer mod at indsamle muslinger og østers i Vesterhavet på grund af algegift i skaldyrene.

25 kilometer vest for Blåvandshuk er der fundet algegift i indsamlede muslinger og østers. Selvom giften er fundet ude til havs,  fraråder Fødevarestyrelsen 22. august 2012 i en pressemeddelelse, at man i den kommende tid indsamler og spiser de to typer skaldyr i det pågældende område, der strækker sig fra Ringkøbing Fjord til syd for Blåvandshuk.

Algegiften er en diarréfremkaldende skaldyrsforgiftning, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. Det betyder, at hvis man spiser algeforgiftede muslinger og østers, kan det give både diarré og opkast.

Myndighederne er ikke i stand til at sige, hvor udbredt algegiften er. Derfor fraråder man, at folk samler muslinger eller østers fra Vesterhavet i den kommende tid.

Fødevarestyrelsen understreger dog, at alle muslinger, der sælges i Danmark, bliver testet for algegift. Det er derfor forsat sikkert at købe muslinger i butikkerne.

I de indre danske farvande holder Fødevarestyrelsen øje med omfanget af giftige alger og algegifte. I praksis foregår det ved, at fiskere eller opdrættere udtager vand- og muslingeprøver i ugen før fiskeri eller høst begyndes – og på den første fiske- eller høstdag.

Comments are closed.