Norge først i Norden med forbud mod minkavl

Norge bliver det første land i Norden, som forbyder industriel pelsdyravl. Her er det to purunge piger ved Folkemødet på Bornholm, som reklamerer for de danske pelsdyravlere i Copenhagen Fur. Foto: Gustav Bech

16. januar 2018 | Af Gustav Bech, Organic Today

DYREVELFÆRD – Den norske regering har præsenteret et nyt regeringsgrundlag, som lægger op til at afvikle landets mink- og rævefarme. Danmark bør følge nordmændenes eksempel, mener dyreværnsfolk.

Som det første blandt de nordiske lande vil Norge forbyde minkavl og anden form for industriel pelsdyravl. De eksisterende 300 pelsfarme i Norge vil blive udfaset frem til 2024 og 2025, og det bliver ikke længere tilladt at etablere nye farme.

Formanden for de danske landmænd er ejendommeligt nok en minkavler. Han hedder Martin Merrild og bor i Struer.

Det fremgår af et nyt regeringsgrundlag for den nye borgerlige mindretalsregering i Norge, der omfatter partierne Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

– Det er en fantastisk sejr for arbejdet med at stoppe pelsindustrien i Europa, siger Thorbjørn Schiønning, der er kampagnechef for dyreværnsorganisationen Anima.

– Det er en stærk politisk tendens, at man siger stop for at holde rovdyr hele deres liv i små bure, bare for at lave et stykke tøj. Sidste år så vi forbud i Tyskland og Tjekkiet, og Danmark ender med at blive meget isoleret i spørgsmålet, hvis de danske politikere ikke vågner op, advarer han.

I Danmark fastholder man stadig, at minkavl skulle have en fremtid, og der anvendes stakkevis af langbenede unge modelpiger tl at formidle budskabet.

Populært forbud
I Norge er modstanden mod pelsdyravl vokset stærkt de senere år. Den norske regerings beslutning følger i kølvandet på en årelang debat, der har vendt et stort flertal af befolkningen mod industrien. I en måling udført i 2014 erklærede 68 procent sig som modstandere af pelsdyravl, oplyser Anima.

Adskillige gange har aktivister fremlagt dokumentation for, at mink og ræve bliver behandlet elendigt. I 2015 udkom dokumentarfilmen »Pels«, der i Danmark blev vist på DR2.

Den viste psykologen Frank Nervik, som arbejdede i skjul på norske pelsfarme, hvor han af avlere modtog instruktion i at skjule dårlig behandling af dyrene for myndighederne og at ignorere dyrenes lidelse ved for eksempel store bidsår.

Branche i krise
Ifølge Anima er pelsindustrien over hele verden i krise, og priserne for salg af et minkskind dækker ikke produktionsomkostningerne. Samtidig har store toneangivende, internationale modehuse som Gucci, Armani, Hugo Boss og Michael Kors inden for de seneste år helt droppet at sælge pels.

– Det er et gunstigt tidspunkt at planlægge en afvikling af minkavl i Danmark. Vi har allerede et forbud mod rævefarme, og nu handler det om at få sagt B, når man allerede har sagt A, siger Thorbjørn Schiønning fra Anima.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.