Forsinkelser i puberteten kan have alvorlige konsekvenser for pigerne, når de bliver voksne, herunder øget risiko for at udvikle brystkræft, skjoldbruskkirtelkræft og nyresygdomme. Foto: Unsplash

Piger, der har været udsat for PFAS under opvæksten, oplever i gennemsnit en forsinkelse på fem til seks måneder i opstarten af deres pubertet, ifølge amerikanske forskere

Jord, vand, mad, husholdningsprodukter og endda menneskeblod kan indeholde PFAS, og per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) findes i dag næsten overalt. Men forskerne er først nu ved at forstå de langsigtede skadelige virkninger af disse utallige kemiske stoffer. Det seneste identificerede ’offer’ er præpubertære piger.

Det fremgår af en nyhedsartikel den 13. marts 2024 på sundhedsplatformen Natural Health365. En nylig undersøgelse viser, at når piger udsættes for PFAS, kan det forsinke puberteten.

Ifølge artiklens forfatter Stephanie Woods kommer dette ikke som et stort chok. Efter at U.S. Environmental Protection Agency (EPA) indrømmede, at PFAS var fundet i humant blod, var det kun et spørgsmål om tid, før videnskabsmænd begyndte at forbinde ’prikkerne’ og kædede forskellige sundhedsproblemer sammen med PFAS-eksponering.

På trods af de udfordringer, som forskerne står over for ved at skulle gennemgå de tusindvis af PFAS-kemikalier for at vurdere potentialet for risici for mennesker, dyr og miljø, dukker der undersøgelser op, og resultaterne er ganske nøgterne.

Hvad gør PFAS ved vores piger?

Forskere fra University of Cincinnati undersøgte data fra mere end 800 piger i San Francisco Bay-området og Greater Cincinnati for at studere den potentielle sammenhæng mellem hormoner og pubertet, og hvordan PFAS spiller ind i ligningen.

Da de kom ind i undersøgelsen, var pigerne mellem 6 og 8 år gamle. De gennemgik undersøgelser hver 6. til 12. måned for at tjekke for tegn på pubertet, som omfatter brystudvikling og udseendet af kønsbehåring.

Pigerne blev også testet for PFAS i blodet, og 85 % af deltagerne havde målbare niveauer. Hormonniveauerne ved pubertetens begyndelse blev også kontrolleret regelmæssigt.

Her kan du læse den originale forskningsartikel fra 2023

PFAS-eksponering kan forsinke puberteten hos piger

Forskerne fandt ud af, at de piger, der havde været udsat for PFAS, i gennemsnit oplevede en forsinkelse på fem til seks måneder i opstarten af deres pubertet. Nogle blev endog forsinket meget længere, mens andre ikke oplevede nogen forsinkelse. Hovedparten af gruppen oplevede dog en forsinkelse.

Sammenhængen mellem forsinkelsen i puberteten og eksponering for PFAS, især perfluoroctansulfonsyre (PFOS), var meget stærk. Det giver styrke til teorier om, at PFAS-eksponering er langt mere farlig og bekymrende, end man tidligere har troet.

Selvom en fem eller seks måneders forsinkelse i puberteten måske ikke virker særlig signifikant, kan det have nogle alvorlige konsekvenser for pigerne, når de bliver voksne, herunder i skikkelse af en øget risiko for at udvikle brystkræft, skjoldbruskkirtelkræft og nyresygdomme.

Beskyt din familie mod PFAS

Ifølge artiklens forfatter kan man tage en række skridt til at minimere sin families eksponering for PFAS-kemikalier, selvom det ikke er realistisk at tro, at man helt kan undgå dem. Men selv en reduktion af eksponeringen kan være fordelagtig.

Start med det vand, du drikker. Forurenet vand er en af de primære årsager til, at folk bliver udsat for PFAS. Spørg din vandforsyning om forureningstilstanden på jeres drikkevand. Du kan anmode om en kopi af den årlige vandkvalitetsrapport, hvis den ikke allerede er offentliggjort på nettet. Bruger du en privat brønd, kan du købe et hjemmevandstestsæt og gøre det selv.

Et vandfilter er investeringen værd, men ikke alle filtre vil fjerne PFOA og PFOS. Spørg efter vandfiltre, der har en NSF-P473-certificering eller lignende. Adskillige fremragende vandfiltre på markedet har denne certificering og er meget effektive til at reducere ikke kun PFAS, men også kloraminer, klor, fluor og bly.

Tjek etiketterne på alle husholdningsprodukter, inklusive artikler til rengøring, personlig hygiejne, hudpleje og kosmetik. Hvis ingredienslisten indeholder produkter med  polytetrafluorethylen eller PTFE, smid dem ud.

Andre produkter at undgå omfatter:

 • Fedtholdig fastfood (PFAS findes ofte i emballagen)
 • Pletafvisende produkter
 • Mange syntetiske stoffer og plet- eller vandafvisende stoffer (vælg naturlige fibre i stedet, som ubehandlet uld og bomuld)
 • Non-stick redskaber og køkkengrej (vælg i stedet støbejern, keramik eller rustfrit stål)
 • Undgå fisk og skaldyr, der kan være blevet fanget i forurenede havområder

Enhver indsats, du gør for at beskytte din familie mod PFAS-eksponering, er gavnlig. Gør det til en del af din families kultur, og det vil blive en livsstil.

Bannerbillede: Forskerne er først nu ved at forstå de langsigtede skadelige virkninger af disse utallige kemiske stoffer. Det seneste identificerede ’offer’ er præpubertære piger. Foto: Unsplash

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Saga Carolin Jacobsen

  Kære Kjeld Hansen,
  Jeg læser dine velskrevne bøger med stor interesse. Du bør drikke en kop kaffe med Peter C. Gøtzsche, han har gennemskuet industriens metoder til at manipulere og svindle med forskningen. Han er et geni. Mon ikke pesticidindustrien benytter samme forskningsmanipulation som medicinalindustrien? Jeg har tjekket Gøtzsches videnskabelige arbejde, og fundet samme svindel i et par andre videnskabelige artikler, og hvad Gøtzsche har fundet af forskningssvindel er uhyggeligt. Industrien sponsorere forskningen og underdriver bivirkninger radikalt. Så problemer ikke ser stort ud. Nogle gange sponsorere industrien den kritiske forskning, og jeg har set underdrivelse på op til 10% ift bivirkninger, sammenlignet med andre meget valide forsøg der ikke blev sponsoret af industrien.

  Mvh Saga Carolin Jacobsen

 2. Wendieja@yahoo.com

  #Saga du har så ret, utroligt hvad nogen mennesker vil udsætte sig selv og andre for bare på grund af ussel mammon – og netop her er den ussel …

Skriv en kommentar