Plastgenbrug har stadig en lang vej at gå i USA

Sådan har amerikanerne håndteret deres plastaffald siden 1950’erne.

En ny rapport fra Center for International Miljølovgivning har undersøgt miljøpåvirkningen af ​​plastproduktion og forbrænding. Det viser sig, at plasts livscyklus vil udsende 850 millioner tons drivhusgasser til atmosfæren i år, hvilket svarer til udslippene fra kulfyrede kraftværker på 189.500 megawatt.

Udslip fra plast truer nu det globale samfunds evne til at opfylde CO2-emissionsmålene. Forskningen betragtede også plastaffaldets skæbne og fandt ud af, at kun 9 procent af alle plastprodukter, der er bortskaffet i USA siden 1950, er blevet genbrugt, mens 12 procent er blevet brændt.

Niall Mcarthy

Det skriver Niall McCarthy, 21. maj 2019, for statista.com.

Plast flyder i vores oceaner, fylder op vores vandløb og flyder på vores fortovet, og problemet modtager med rette stor opmærksomhed, men dets skæbne i affaldshåndteringssystemet overses ofte.

Den viste infografik opregner den samlede mængde plast, der er genereret i USA årligt siden 1960’erne, og hvad sker der, når det bliver til affald. I betragtning af hvor lidt der er blevet genbrugt gennem årene, kommer det som en lille overraskelse, at størstedelen af ​​det ender på lossepladsen. I 2015 blev 34,5 millioner tons plastaffald produceret i USA med 26 millioner tons deponeret. 5,4 millioner tons endte med at blive brænd af som energi, mens kun 3,1 millioner tons blev genbrugt.

WWF Verdensnaturfonden er dybt bekymret over de enorme mængder plast, der flyder rundt i naturen. Her er det generalsekretær Bo Øksnebjerg, der inspicerer en tropisk strand.

Til trods for omfanget af den globale kritik mod plast, hvorfor bliver så lidt af det genbrugt? Plastemballage er notorisk svært at genbruge og repræsenterer 40 procent af den samlede produktion af plastprodukter. Selv når plast kan genbruges, har processen en tendens til at involvere mange trin, der kræver separat indsamling, langdistancetransport, forarbejdning og genfremstilling. Det resulterer i høje omkostninger og lav værdi af det genbrugte produkt, hvilket betyder, at processen sjældent er rentabel og kræver omfattende statsstøtte.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.