Slut med glyphosat i øl og whisky

Så er det slut med at sprøjte fars øller og whisky, men hvad med børnemaden?

DLG vil ikke længere acceptere glyphosat i maltbyg. Danmarks største grovvareselskab, DLG, kræver nu, at maltbyg ikke sprøjtes med glyphosat-holdige ukrudtsmidler før høst. Det sker for fortsat at kunne afsætte dansk maltbyg som et højkvalitetsprodukt – hvilket giver danske landmænd en årlig ekstraindtægt på et trecifret millionbeløb.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra DLG, 26. juni 2017, ifølge Ritzau.

En million EU-borgere har underskrevet en protest mod Glyphosat, og det gør indryk på danske DLG.

Danmarks største grovvareselskab, DLG, kræver fra den kommende høst, at korn, der afregnes som maltbyg, skal være frit for glyphosatholdige ukrudtsmidler. Det sker for at følge markedskravene fra de malterier og bryggerier, der aftager det danske højkvalitetsprodukt til produktion af bl.a. øl og whisky, og som ikke vil acceptere rester af glyphosat i råvarerne.

Dansk maltbyg er i forvejen kendt for sin høje kvalitet på de internationale markeder, og afsætningen af den danske afgrøde giver årligt landbruget en ekstraindtægt på et trecifret millionbeløb om året. DLG aftager ca. halvdelen af hele den indleverede danske høst.

Vicedirektør Mogens Frederiksen, DLG.

”Det danske klima passer godt til maltbyg, og dansk maltbyg forbindes med kvalitet i verdensklasse. Maltbygindustrien accepterer ikke glyphosatrester i sine råvarer, og vi kan og skal naturligvis leve op til det krav. Derfor vil vi i den kommende høst følge kornbranchens anbefaling om, at maltbyg dyrkes uden brug af glyphosat før høst,” siger Mogens Frederiksen, vicekoncerndirektør for afgrøder i DLG.

Systematisk screening af maltbyg

DLG anbefalede allerede sidste år, at producenter af maltbyg ikke bruger glyphosatholdige midler før høst, og anbefalingen bliver nu til et krav.

DLG vil i den kommende høst systematisk screene den indleverede maltbyg for glyphosat.

”Vi ved, at avlerne vil leve op til forbrugernes krav, så dansk maltbyg kan sikre sin position på verdensmarkedet. Derfor er det også afgørende, at avlerne af maltbyg følger kravet om at undlade brugen af glyphosat før høst. Dermed sikrer vi landmændene den ekstraindtægt, der kommer af at levere gode, sunde råvarer til markedet,” siger Mogens Frederiksen, DLG.

DLG er ét af Europas største grovvareselskaber og er ejet af danske landmænd. DLG har 6.500 medarbejdere og aktiviteter i 18 lande. Med en omsætning på 49 mia. kr. er DLG én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning. Omkring 60 pct. af indtjeningen kommer fra Tyskland, der er DLG’s største marked. 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.